Főoldal » elektromos autó » Megérkezett a Lexus igazi villanyautója

Megérkezett a Lexus igazi villanyautója

A Lexus első tisztán elektromos autója iránt érzett csalódottságunkat sosem rejtettük véka alá, az UX 300e ugyanis egy erőltetett próbálkozás volt arra, hogy egy hagyományos autóból élhető villanyautó készüljön. A Toyota E-TNGA padlólemeze azonban lehetőséget adott a Lexusnak, hogy valódi, változatos, jól használható villanyautókat kínáljon vásárlóinak, s mint a japánok nagy meglepetésbemutatóján is láthattuk, a Lexus élni is fog ezzel, egy egész sorozatnyi járművet épít az elektromos architektúrára. Ennek az első tagja ma délben be is mutatkozott.

A Lexus a sajtóközleményében hangsúlyozza, hogy az RZ 450e tervezésénél a legfontosabb szempont az volt, hogy megőrizzenek minden olyan jellemzőt, amely a márka kiemelkedő minőségének alapja. Habár az elektromos platform korábban kivitelezhetetlen megoldásoknak nyitott utat, a dizájn szorosan ragaszkodik a Lexus jellegzetes stíluselemeihez, miközben olyan elemeket is beépítettek, amelyek megkülönböztetik a modellt a hagyományos testvéreitől.

A belsőégésű motor hiányával lehetőség adódott a motorháztető lejjebb eresztésére, és a légbeömlők kicsinyítésére. Az orsós mintázat régóta a Lexus stílusjegye, ez továbbra is megmaradt, ám immár háromdimenziósra továbbfejlesztve. Az SUV 4805 mm hosszú, 1895 mm széles, 1635 mm magas, a tengelytávolsága pedig 2850 mm.

Az első kerekeket egy 150 kW-os villanymotor mozgatja, a hátsó tengelyre pedig egy 80 kW teljesítményű szerkezetet szerelnek fel a gyárban. Így egy 230 kW összteljesítményű (és 435 Nm nyomatékú) rendszer felel a DIRECT 4 összkerékmeghajtásért. A DIRECT 4 a Lexus exkluzív technológiája, egy intelligens rendszer, amely folyamatosan egyensúlyban tartja mind a négy kerék tapadását, automatikusan és zökkenőmentesen elosztva a hajtóerőt. Az eredmény stresszmentes teljesítmény és stabil kezelhetőség, az intuitív kezelés pedig erősíti a vezető és a gép közötti kapcsolat érzését. Az autó végsebessége 160 km/h-ra van lekorlátozva, 0-ról 100-ra 5,6 másodperc alatt gyorsul.

Az RZ akkumulátorában 96 cella áll össze 71,4 kWh kapacitássá. A Lexus úgy véli, hogy az akku még 10 év használat után is megőrzi kapacitásának több mint 90%-át. Egy töltéssel az autó legalább 400 kilométert el tud menni a WLTP szerint. A töltésről nem esett szó a gyártó közleményében, de a Toyota-emblémát viselő testvér 150 kW töltési teljesítményre képes DC hálózaton.

A One Motion Grip steer-by-wire rendszer az egyik legjelentősebb új technológia a Lexus RZ-ben. Nincs mechanikus kapcsolat és nincs hagyományos kormányoszlop, ehelyett egy elektromos csatlakozást használnak a bemenetek küldésére a kormányról és a kerekekről. Az eredmény azonnali reakció és precízebb kormányzás. Ehhez az opcionálisan választható megoldáshoz tartozik a yoke stílusú kormány, amelyet már a Teslákban, és a Toyota villanyautójában is láthattunk.

A Lexus műszerfalán egy 14 colos kijelző kapott helyet, a gombok többsége a kormányon, illetve az ajtókon található. A Lexus Link multimedia platform hangvezérlésre, Apple CarPlay és Android Auto okostelefon-tükrözésre, és over-the-air frissítésekre képes.

Az RZ 450e a mai naptól rendelhető Európában, a kiszállítás az év végén kezdődik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.