Főoldal » elektromos autó » Bemutatkozott a BMW i7

Bemutatkozott a BMW i7

A mai napon újabb modellel bővült a BMW villanyautó-portfóliója, vagy fogalmazhatunk úgyis, hogy egy újabb különlegesség csatlakozott a koránt sem hétköznapi megjelenésű járműveket felsorakoztató i-szériába. Bemutatkozott az új 7-es sorozat, és vele együtt az i7, ami ismét egy jókora ugrás a márka hagyományos dizájnjától a modern és innovatív megoldások felé.

Habár felismerhetők a hamisíthatatlan BMW-stílusjegyek, az új 7-es sorozat megjelenését az új dizájnmegoldások által keltett látványosan erőteljes, és exkluzív kisugárzás jellemzi. A villanyautó már alapfelszereltségként mátrix funkciójú távolsági fénnyel és BMW Selective Beam elvakításmentes távolságifény-asszisztenssel dolgozó, adaptív LED-technológiás első fényszórókkal érkezik meg az utakra. A mérnökök a modell világításfunkcióit két külön területre összpontosították.

A magasabbra pozicionált, vízszintesen elnyújtott és rendkívül keskeny LED-fényforrások a nappali menetfényeknek, a helyzetjelzőknek, és az irányjelzőknek adnak otthont. Az opcionális felszereltség részeként megrendelhető BMW Iconic Glow kristályfényszórók korábban nem látott fényhatásokat idéznek elő, a nappali menetfények és a helyzetjelzők szerepét ugyanis itt az L-alakban elrendezett és LED-ekkel egyenként megvilágított Swarovski kristályok töltik be.Az alább pozicionált fényforrásokban a tompított és a távolsági fényszórók kaptak helyet, sötétített búrájukkal mélyen az első lökhárítóba ágyazódva.

A frontrész kisugárzását a két BMW hűtőrács elegáns kontúrvilágítása fokozza tovább, amely a kristályfényszórókkal együtt látványos üdvözlő és elköszönő fényjátékra is képes. A BMW 7-es sorozat új modellgenerációjának dizájninnovációi között szerepel még az első lökhárító letisztult felületkezelése és a motorháztető középvonalnál kihangsúlyozott, vésett kialakítása is.

Az új BMW 7-es sorozat karosszériafényezési palettáján egy matt és kilenc metál árnyalat sorakozik fel. A modell négyféle BMW Individual karosszériafényezéssel is megrendelhető, ráadásul a portfólió a későbbiekben extrém merész BMW Individual speciális fényezésekkel bővül. A BMW Individual részleg gyárilag elérhető, kéttónusú karosszériafényezése újdonságként mutatkozik be a palettán.

Az új BMW 7-es sorozat műszerfalán a digitalizáció előretörése miatt jelentősen kevesebb gomb, kapcsoló és vezérlőelem található, mint a luxuslimuzin elődjei esetében. Az ívelt kijelzőegyüttes egy 12,3” képernyő-átmérőjű digitális műszeregységből és egy 14,9” képernyő-átmérőjű központi kijelzőből áll. A modell egyik leglátványosabb újdonsága a BMW Interaction Bar, mely itt ünnepli világpremierjét: az innovatív megoldás az utastér hangulatvilágításának része, amelybe a mérnökök integrált vezérlőgombokat terveztek. A rendkívül hatékony háttérvilágítással dolgozó elem a műszerfal teljes szélességét felöleli és még az ajtókárpitokban is folytatódik.

Ugyancsak említésre méltó technológia a tetőkárpitból lenyíló BMW Theatre Screen és a beépített Amazon Fire TV, melyek egyedülálló szórakozási lehetőségeket kínálnak a hátsó üléssorban utazóknak. A 8K felbontású és 31,3” átmérőjű érintőképernyő, a Bowers & Wilkins surround audiorendszer, valamint a hátsó ajtókba épített, 5,5” képernyő-átmérőjű BMW Touch Command táblagépek az új BMW 7-es sorozat hátsó üléssorát kerekeken guruló privát moziteremmé varázsolják. Az utasok itt videókat nézhetnek, játékokkal játszhatnak, zenéket hallgathatnak, informálódhatnak és letöltött programokat használhatnak – mindezt menet közben. Az Amazon Fire TV a népszerű stream-funkciókat és az élő sporteseményeket, illetve híreket egy változatos, szórakoztató csomag képében egyesíti. A csomagtér kapacitása 500 liter.

Az új limuzin 3-as szintű önvezetésre képes rendszerekkel van felszerelve, ami azt jelenti, hogy hamarosan a sofőrök rövid időre a kezüket is levehetik a kormányról menet közben.

Európában az új BMW 7-es sorozatot eleinte kizárólag a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 xDrive60 modell képviseli. Ennek meghajtásáról két elektromos motor gondoskodik 400 kW (544 lóerő) maximális rendszerteljesítménnyel. A forgatónyomaték 745 Nm, a végsebesség 240 km/h, a gyorsulás 0 és 100 km/h között pedig 4,7 másodperc alatt is kivitelezhető. A 101,7 kWh-s akkukapacitással ez a típus 590-625 kilométer megtételére képes a WLTP szabvány szerint. Az aksi DC hálózaton legfeljebb 195 kW teljesítménnyel tölthető, így 10 perc alatt mintegy 170 km-re elegendő elektromosságot képes felvenni.

Az új BMW 7-es sorozat hajtáslánc-portfóliója 2023 elején várhatóan számos piacon plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellekkel bővül, melyek egyetlen feltöltéssel több mint 80 kilométer tisztán elektromos hatótávolságot (WLTP) garantálnak. Sőt mi több, a későbbiekben a tisztán elektromos meghajtású BMW i7 újabb változatai is bemutatkoznak, köztük az új zászlóshajóként érkező BMW i7 M70 xDrive modell, amely 485 kW (660 lóerő) maximális teljesítményt ígér.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.