Mégsem kell a Rivian a Lincoln villanyautójához

A Lincoln a tavaly januári NAIAS autószalonon jelentette be legelső tisztán elektromos modelljét, egy évvel később pedig azt is elárulta, hogy a prémium divatterepjárók szegmensét gazdagító villanyautót nem teljesen önerőből fejleszti, hanem a Rivian gördeszka padlólemezét helyezi be alá. Ez lett volna a legelső olyan projekt, amely során a start-up kölcsönadja technológiáját a Fordnak az 500 millió dolláros befektetéssel járó együttműködés keretében. A Ford és a Lincoln a fejlesztési ciklus és az üzleti tervek újragondolása után azonban most arról számolt be, hogy tekintettel a gyorsan változó környezetre, mégsem használják fel a R1T pick-up és R1S SUV megalkotójának platformját.

Az amerikai autóóriás és 1917 óta működő luxusmárkájának döntése igencsak meglepő fordulat, hiszen a koronavírus-járvány gazdasági hatásai miatt azt várnánk, hogy az autógyártók minden lehetőséget megragadnak fejlesztési költségeik csökkentése érdekében, amire a legkézenfekvőbb módszer egy másik vállalattal való együttműködés és költségmegosztás. A Ford ellenben a dolgozóinak azt írja, hogy jobbnak látja a Rivian-padlólemez felhasználása helyett a fejlesztési törekvéseit a Lincoln saját tisztán elektromos autójára fordítani.

Rivian R1S

A tervek szerint az elektromos Lincolnnak 2021-ben a piacon kellene lennie, ami a Rivian kész technológiájával még kivitelezhető is lett volna, de egy teljesen új padlólemez fejlesztése jelentős csúszást jelenthet – hacsak nem arról van szó, hogy a Lincoln a Ford Mustang Mach-E GE1 nevű padlólemezét, vagy annak egy módosított változatát veszi át. Így viszont ha késik a Lincoln, akkor valószínűleg egy Lincoln vs. Cadillac csatáról is lemaradunk az amerikai autópiacon, hiszen a General Motors luxusmárkája is a jövő évben dobja piacra első teljesen elektromos terepjáróját.

Lincoln Aviator plug-in hibrid

Az első villany-Lincoln megépítése tehát továbbra is tervben van, a Rivian nélkül, de az együttműködés ettől függetlenül továbbra is folytatódik a cégek között, és vélhetően a Ford konszern valamely későbbi elektromos meghajtású modellje alatt már a gördeszka-platform fog dolgozni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.