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
auto
2024. 04. 23. kedd

Nap, szél és akkumulátor – megkezdte működését a hibrid erőmű Hollandiában

energia

Márciusban elkészült, és megkezdte működését a holland Haringvliet Energiapark. Ez a svéd energiaipari vállalat, a Vattenfall első olyan projektje, amely a napenergiát a szélenergiával és az akkumulátorokkal kombinálja. Az erőmű a különálló erőművekhez képest olcsóbban képes energiát előállítani, hatékonyabban használja ki a hálózati kapacitásokat, és kisebb a környezeti lábnyoma, így a Haringvliet mintául szolgálhat majd a Vattenfall későbbi projektjei számára is.

A Rotterdamtól 20 km-re délre található létesítmény egy 22 MW-os szélerőműből, egy 38 MW-os napelemparkból, és 12 energiatároló konténerből áll, melynek mindhárom fő részegysége ugyanazon a csatlakozási ponton kapcsolódik a hálózatra. Az energiapark évente 140 GWh villamos energiát fog megtermelni, ami 40 ezer holland háztartás fogyasztásával egyezik meg.

Haringvliet Energiapark. Kép: Vattenfall

Sandra Grauers Nilsson, a Vattenfall szélenergia üzletágának igazgatója így nyilatkozott a projekttel kapcsolatban: „A Haringvliet Energiapark kiváló példáját nyújtja annak, hogyan lehet a rendelkezésre álló erőforrásokat a leghatékonyabban kihasználni. A napenergia, a szélenergia és az akkumulátorok kombinálása lehetővé teszi, hogy az év folyamán több energiát állítsunk elő, méghozzá költséghatékony módon. Ez a kombináció ráadásul csökkenti az erőmű környezetre, és a hálózatra gyakorolt negatív hatásait is.”

A nap- és a szélenergia jól kiegészíti egymást az évszakok során, így nemcsak a hálózati csatlakozáson osztozhatnak meg egymással, de kevesebb tartalékkapacitásra is lesz szükség, miközben az akkumulátorok gondoskodnak arról, hogy a hálózat egyensúlya mindig megmaradjon. Az alállomások, a vezetékek, az utak, és a hálózati csatlakozás megosztott használata, a tervezés, a kiépítés és a karbantartás költségeit is csökkenti.

Európára különösen jellemző, hogy a szélerőművek inkább a téli, míg a naperőművek a nyári időszakban termelik meg a legtöbb energiát, a kettő közötti szinergiában rejlő lehetőségek kiaknázása tehát egy logikus következő lépcsőfoka a megújuló energia fejlesztésének, így az óriásira méretezett szezonális energiatárolás szükségessége is megkérdőjeleződik.

Az éjjel-nappal, illetve télen-nyáron működni képes megújuló energia ötlete azonban nem pusztán Európában mozgatta meg a befektetők fantáziáját, a hasonló megoldásban gondolkodnak például Indiában is, amiről egy korábbi cikkünkben már beszámoltunk.

Megújuló energia éjjel-nappal? Pontosan ezt tervezik Indiában

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.