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
auto
2024. 04. 20. szombat

Már megint bajba került a Shell.

A többek között a természeti erőforrások kizsákmányolása ellen küzdő (de a konfliktusok, a szegénység, a korrupció és az emberi jogi visszaélések közötti kapcsolatok felszámolásán is dolgozó), Londonban és Washingtonban egyaránt jól ismert klímaaktivista csoport, a Global Witness panaszt nyújtott be az amerikai kormányzati Klíma és ESG Munkacsoporthoz (SEC Climate and ESG Task Force) a Shell ellen. Azzal vádolják az olajipari óriást, hogy hamis információkat közölhetett a saját, megújuló energiával kapcsolatos befektetéseiről.

A Global Witness szerint a Shell „lényegesen félreértette a megújuló energiaforrások iránti pénzügyi kötelezettségvállalását”, ezekkel pedig a cég tevékenységét és termékeit környezetbarátabbnak ábrázolja a ténylegesnél.

Rekordnyereség, zöldfestés (zöldmosás)

Miközben a Shell a napokban az elmúlt 115 éve legnagyobb nyereségét jelentette be, ez a tavalyi, kimagaslóan jó dupláját, majdnem 40 milliárd dollárt jelent, a feljelentés – panasz formájában – „megérkezett” az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez (SEC) is, azzal, hogy a Shell a megkérdőjelezhető jelentéseivel félrevezeti a befektetőket.

A Bloomberg írása részletezi, hogy a Shell Renewables and Energy Solutions jelentései – ezek tárgyalják a vállalat nap- és szélenergia-termeléssel kapcsolatos, de az energiakereskedelemmel és a szén-dioxid-leválasztással, -tárolással, valamint a hidrogéntermeléssel is kapcsolatos beruházásait, eredményeit – azért hamis fényűek, mert a cég megújuló energiaforrásokra és energiamegoldásokra fordított kiadásainak jelentős része a jelek szerint a fosszilis tüzelőanyag, a földgáz – illetve: az ezzel előállított energia – „marketingjére és kereskedelmére irányul”.

A Shell embléma messziről is jól látszik – egy amerikai benzinkúton is (forrás: Washington Post)

A Global Witness azt írta a SEC-nek: „Tekintettel arra, hogy a gáz nem megújuló és nem energiamegoldás, arra kérjük a Bizottságot, hogy először is vizsgálja meg, hogy a megújuló energia szegmensbe tartozó tevékenységeket a vonatkozó számviteli standardok szerint megfelelően jelentették-e.” A civilszervezet saját számításai szerint nem ez történt, sőt: a Shell legutóbbi éves jelentési időszakában mindössze másfél százalékot költött a zöldenergiára – miközben maga a cég 2021-ben 12 százalékot vállalt.

Nem az első eset

Két éve csattant először a hollandiai központtal működő globális olajipari cég hátán a környezetvédők ostora; 2021 májusában a cég odahaza, Hollandiában bukott el egy sarkalatos klímavédelmi pert, amikor a holland civilek a hágai bírsággal kimondatták: a Royal Dutch Shell multinacionális olaj- és gázipari vállalat felelőssé tehető a klímaváltozásért, ezért a cégnek 2030-ig 45 százalékkal csökkentenie kell a szén-dioxid kibocsátását.

Abban az évben, augusztusban a céget a holland reklámetikai kódex megsértésével és a fogyasztók félrevezetésével is megvádolták; 15 hónapja pedig a Shell is vádlottja volt annak az amerikai kongresszusi vizsgálatig jutott ügynek, melyben az olajipar klímabűnözési tetteit vizsgálták. Ez utóbbi még mindig tart.

A Shell vezérigazgatója, Wael Sawan mindenesetre visszautasította, hogy a cég „zöldítette” volna a jelentéseit és az energiaátállási stratégiáját. A CEO, aki csupán 2023 januárja óta vezeti a vállalatot, azt mondta az újságíróknak, hogy a Shell az energiaátállási beruházásaiba öli a cég teljes büdzséjének több mint az egyharmadát – idén is úgy 23-27 milliárd dollárt.
Az ügyben további fejlemények várhatók…

A zöldfestés (angolul greenwashing, magyarul zöldmosásként is elterjedt) vádja legutóbb az őserdők kivágásának korlátozásából pénzt generáló globális üzlettel kapcsolatban merült fel, melyről itt írtunk:

Bukott a Disney, a Gucci, a Netflix és a Shell is

Szabó M. István