Főoldal » elektromos autó » Újabb Mustang Mach-E frissítés, de nem mindenki örülhet

Újabb Mustang Mach-E frissítés, de nem mindenki örülhet

Amikor megjelent a Mustang Mach-E, sokan azt találgatták, hogy mi lesz a képernyőbe illesztett tekerhető és benyomható tárcsa funkciója hosszú távon, a hangerőszabályzáson kívül. Annak ellenére, hogy a gombszerű benyomásra ennyi frissítés után sem történik semmi, a Sync rendszer folyamatosan megújul, így a tárcsa funkciói is bővülnek. A frissítések azonban látszólag rendszertelenül érkeznek az egyes modellekre, az európai példányok pedig igencsak le vannak maradva.

A Ford 2022 novemberében jelentette be, hogy érkezik a legújabb, távolról is letölthető 4.2.1 számú frissítés, amely elsősorban a felhasználók visszajelzései alapján tartalmaz néhány új funkciót és finomhangolást a Sync rendszerben. A új verzióban megnövelték a gyári navigáció, valamint az Apple CarPlay és az Android Auto kijelzőn belüli interakciós területét. Ezzel már korábban is foglalkoztak, hiszen durván egy évvel ezelőtt a 3-as verzióval kezdődő frissítés tette ezeket egyáltalán reszponzívvá, ami akkor nagyon hiánypótló volt.

A legújabb verzióban a szembetűnő, hogy a képernyő felső információs panelje megváltozott. Ahogy a fenti videón is látható eddig a bal felső sarokban egy mozgó autó ikon jelezte a menübe való belépést, középen volt látható a felhasználó avatárja, amelyben a személyes menüt lehetett elérni és jobb oldalon összesűrítve az óra, a térerő és egyéb adatkapcsolati információk, valamint a külső hőmérséklet. Ezek most átalakultak, hogy jobban kihasználják a felső információs sávot. Bal oldalról eltűnt az autó és kikerültek a legfontosabb menüelemek, így például az autó beállításaiba már egyetlen gombnyomással be lehet lépni kettő helyett, amivel lerövidül a kijelző nyomkodási ideje, így bizonyos helyzetekben még biztonságosabbnak is mondható a kijelző kezelése.

Ford Sync 4.2.1 | forrás: ford.com

Új frissítés, új funkciók

A tárcsa a hangerő-vezérlésen túl mostantól klímaszabályozásra is használható. Ez okos húzás a Fordtól, hiszen sokan szeretik a hagyományos, kézzel fogható megoldásokat a hőmérséklet szabályozására, és talán kicsit gyorsabb is mint a szoftveres nyomkodás. Az új verzióban elég csak a mindig fix alsó panel klímavezérlésére, ülés-, vagy kormányfűtés ikonjára kattintani, majd a tárcsát forgatva lehet növelni, vagy csökkenteni a hőmérsékletet. Mindenközben a tárcsa közepén lévő mini kijelzőről eltűnik a szokásos hangerő ikon és az aktuálisan kiválasztott funkció ikonja jelenik meg, vagyis az egész nagyon intuitív lett.

A felső állapotsort nem csak átrendezték, de sötét képernyő mellett is jobban olvasható, világos ikonokat vezettek be. Az új, gyorsgomboknak köszönhetően a vezetési módok azonnal hozzáférhetőek, de javították a Wi-Fi hálózatokhoz való hozzáférést is annak érdekében, hogy a mára a kocsiban elérhető streamingekhez is könnyebben, nagyobb sávszélességgel lehessen hozzáférni.

Alaposan le vagyunk maradva

A villanyos Mustang legelső szoftververziója sem sikerült rosszul. Gyorsan és könnyen használható, de azért bőven volt és lesz még mit rajta finomítani. Szomorú, de nem haladnak olyan gyorsan a dolgok, ahogyan a gyártó elképzeli. Bár a tavaly novemberben bejelentett 4.2.1-es verzió is csak idén januárban kezdett el letöltődni az autókba – erről az Amerikában nagyon aktív fórumozók rendszeresen be is számolnak egymásnak – az óceánon át valahogy lassabban szivárognak át a bit-ek.

Személy szerint jómagam január 18-án kaptam meg a Ford Power-Up 3.5.2.1-es verziót, ami még csak nem is előszobája a 4.2.1-es frissítésnek. Bár ez is egy elég nagy adatcsomag, célja mindössze annyi, hogy előkészítse a következő nagy frissítést a 3.5.4.2-t, amiben érkeznek az olyan különböző streaming lehetőségek, mint a YouTube, vagy az NBC csatornái, valamint az Alexa Built. Utóbbi Európában csak az Egyesült Királyság, Írország, Németország, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Ausztria területein lesz elérhető.

Aki szeretne gyorsítani a dolgon, annak érdemes ellátogatni a szalonba, vagy felhívni a kereskedőjét, mert – ahogyan azt a saját autóm mellékelt ábrája mutatja – a Sync rendszeren kívül az egyéb beépített hardverek vezérlései is folyamatosan kapnak frissítéseket. Ezek azonban jellemzően nem töltődnek le távolról, ugyanakkor az alvázszám szerint a kereskedő meg tudja mondani, hogy milyen aktuális frissítések érhetőek el egy konkrét járműre.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.