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
auto
2024. 04. 17. szerda

Naperőmű épült a szénbánya helyére – gyors ütemben zöldül a lengyel áramtermelés

energia

Akár szimbolikus jelentőségűnek is tekinthetjük azt az eseményt, amikor idén ősszel a lengyelországi Przykona határában egy korábbi lignitbánya területén ünnepélyes keretek között felavatták az ország második legnagyobb naperőművét. Ahogyan Duarte Bello, a beruházást megvalósító EDP Renewables ügyvezetője is megjegyezte, „ez egy olyan projekt, amely példaként szolgál az energetikai átmenetre.”

A portugál áramszolgáltató, az EDP megújuló energiára szakosodott leányvállalata az ország középső részén, Łódź közelében építette fel a 200 MW-os névleges kapacitással rendelkező naperőművét, amely 245 hektáron terül el. A 308 ezer darab kétoldalú napelem várható éves termelése 220 GWh lesz.

(fotó: EDPR)

Ami különösen érdekes, hogy a Przykona projekt olyan területen épült, amely egykor egy külszíni fejtésű lignitbánya része volt” – mondta Duarte Bello az átadón. „Úgy véljük, hogy a megújuló energiával kapcsolatos beruházások megfelelő receptet jelenthetnek az ipari és a bányászati barnaövezetek társadalmi szempontokat is figyelembe vevő átalakításához. Azt demonstrálják, hogy a szénbányász régiók, amelyek közül sok Lengyelországban és Németországban található, újra fontos szerepet kaphatnak az energiaellátásban.

Ezzel a telepítéssel a vállalat már több mint 280 megawattnyi napenergiás kapacitással rendelkezik az országban.

A szénerőművek által dominált lengyel villamosenergia-ipar gyors változáson esik át, ami messze túlmutat az EDP beruházásain.

A lengyel IEO kutatóintézet adatai alapján Lengyelország beépített PV-kapacitása 2025 végére a tavalyi 12 GW-ról több mint kétszeresére, 26 GW fölé növekedhet. Legfrissebb jelentésük szerint az ország idén mintegy 6 GW, 2024-ben és 2025-ben pedig 4-4 GW új napelemes termelőkapacitást kapcsolhat a hálózatra.

(forrás: IEO)

A növekedés motorját jelenleg az ipari és kereskedelmi szektor jelenti, ahol az elmúlt években a magas energiaárak miatt megnőtt a saját felhasználás céljából létesített napelemes rendszerek iránti igény – mondta el Agata Krzyżanowska, az IEO kutatója a PV-Magazine-nak.

Az intézet szerint a 2016 és 2021 közötti időszakban a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos aukciók igen sikeresek voltak, és ösztönzőleg hatottak a nagyobb méretű nap- és szélerőművek építésére. Ezek 6,8 GW napenergia és 5,3 GW szélenergia számára nyújtottak támogatást.

A 2021-22-es években azonban csökkenő érdeklődés volt megfigyelhető az aukciós támogatási rendszer iránt, miután a PV-technológia érettebbé vált, az energiaárak pedig az orosz gázzsarolás és az energiaválság miatt nőttek” – mondta Krzyżanowska. „A befektetők úgy döntöttek, hogy teljesen piaci alapon, a piacon történő energiaértékesítéssel, többek között áramvásárlási megállapodások alapján építenek erőműveket.

A várakozások szerint az energiaárak mérséklődése miatt az újabb aukciók iránt meg fog ugrani az érdeklődés, a piac azonban mindenképpen diverzifikáltabb lesz a jelenleginél.

Krzyżanowska elmondta azt is, hogy a napelemes projektek fejlesztői komoly hálózati csatlakozási problémákkal küzdenek Lengyelországban is, ezek a korlátok azonban egyelőre nem jelentenek akadályt a napenergia további terjedésének, mert még mindig több gigawattnyi szabad kapacitás áll rendelkezésére.

Krzyżanowska megemlítette, hogy a lengyel kormány a nemzeti újjáépítési terv és az EU Kohéziós Alapja révén pénzügyi ösztönzőket kínál a hálózat korszerűsítéséhez. Emellett olyan új műszaki megoldások is meg fognak jelenni, mint a közös hálózati csatlakozásokat használó hibrid (nap- és szélenergiát egyaránt hasznosító) erőművek, a közvetlen vezetékek, valamint az akkumulátorok és más energiatárolási technológiák.

Lengyelországban a 2000-es években még a szénerőművek adták a villamosenergia-termelés 90%-át, idén azonban már 70% alá csökkent az arányuk, az időjárásfüggő megújulók pedig önmagukban is körülbelül 20%-ot fognak elérni, és ez az átalakulás a következő években sem fog megakadni a jelenleg tapasztalható beruházási boomnak köszönhetően.

A napelemes termelés növekedése persze nem teljesen problémamentes: az idén tavasszal már arra is akadt példa, hogy a naperőművek termelését le kellett szabályozni a hálózat védelme érdekében. Erről az esetről az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Le kellett kapcsolni a lengyel naperőműveket, akkora volt a túltermelés

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.