Kutyabarát üzemmódot kapnak a Teslák

Világszerte évente több ezer háziállat, többségében kutya pusztul el túlmelegedett gépjárműbe zárva, ami könnyedén elkerülhető lenne, ha a gazdi tisztában lenne az extrém hőmérséklet élettani hatásaival a kedvencekre nézve. Az ilyen eseteket elkerülendő a Tesla 2016-ban elkészítette a Cabin Overheat Protection funkciót a villanyautóihoz, ami órákig képes biztonságos hőmérsékleten tartani a belső hőmérsékletet, akkor is, ha a jármű leállított állapotban van. Habár ennek köszönhetően a kutyus épségben átvészeli azt a rövid időt, amíg a gazdája vissza nem tér hozzá, az autó mellett egy forró nyári napon elhaladó gyalogosok könnyen azt hihetik, hogy az állatnak segítségre van szüksége, így jobbik esetben csak rendőrt hívnak, rosszabbik esetben viszont akár az ablakot is betörhetik.

Az elmúlt napokban a Twitteren meg is indult az ötletelgetés, hogy miként lehetne a magára hagyott háziállatok számára a lehető legkényelmesebbé tenni a várakozási időt a Model 3-asokban, úgy, hogy az arra járók se essenek pánikba. Az egyik követő például azt javasolta Elon Musknak, hogy amellett, hogy a zene és a légkondi is be van kapcsolva, a központi kijelzőn meg kellene jelennie annak a feliratnak, hogy „Minden rendben, a tulajdonos azonnal jön vissza!”. Egy másik hozzászóló szerint a képernyő az aktuális belső hőmérsékletet is mutathatná, hogy a járókelők tudják, mikor kell ténylegesen közbeavatkozni. A kutyás tulajdonosoknak természetesen nagyon jól jön majd ez az új funkció, hiszen mindannyian unják már, hogy állandóan cetliket kell az ablaküvegre ragasztaniuk, és néhány a Teslát nem ismerő járókelő még így is ordít velük a gondatlan kutyatartás miatt. Hamarosan tehát érkezik a frissítés a Dog Mode-dal, pontos megjelenési dátumot azonban egyelőre nem tudni, sem azt, hogy ezt valamennyi Tesla megkapja-e, vagy csak a Model 3-asok.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.