Újabb két gyártó állítja le dízelautóinak európai értékesítését

A Suzuki és a Mitsubishi is bejelentette, hogy kivonul dízelmeghajtású járműveivel az európai piacról, miután e szennyező üzemanyag népszerűsége a német vállalatok emissziós csalása következtében mélypontra süllyedt, és a döntéshozók is kezdenek ráébredni, hogy a mérgező gázokat kipufogó gépkocsikat nem kellene a városok legzsúfoltabb utcáira beengedni. Korábban már a Nissan és a Toyota is a dízeles autók kivonása mellett döntött, így a Suzuki és a Mitsubishi csatlakozásával a Mazda az egyetlen nagyobb japán autógyártó, amelyik továbbra sem hajlandó megszabadulni a dízelmotortól, de még csak komolyabb erőfeszítéseket sem tett ez idáig a modellkínálat villanyautókkal való bővítésére. Habár a japánok között egyedül maradt ezzel a stratégiával, azért mégsem a Mazda az egyetlen gyártó, mely makacsul ragaszkodik a dízelhez, bízva benne, hogy a motor hatékonyságát tovább finomítgatva képes lesz megfelelni az egyre szigorúbb uniós előírásoknak. A BMW éppen a napokban nyilatkozott arról, hogy a dízeles modelljei továbbra is elérhetőek maradnak a kontinensen, a német vállalat szerint ugyanis az általa készített modern és tiszta dízelmotorok a kulcsa az európai szén-dioxid-kibocsátás csökkentésének.

A nálunk is népszerű dízeles Suzuki Vitarától is el kell búcsúzni, Forrás: CarsGuide

Persze a két japán manufaktúra jóval kisebb részesedéssel van jelen a dízelpiacon, mint a BMW. A Suzuki által a március végéig tartó egy év alatt értékesített 281 000 gépjárműnek kevesebb, mint egytizedét gázolaj működteti, míg a Mitsubishi dízelmotoros autói 30%-ot zsebeltek be a vállalat összes európai eladásából. Hamarosan viszont mindkét részarány nulla százalékra csökken, ugyanis a Suzuki még ez év végére megszünteti a dízelautók értékesítését, melyek gyártását már a nyáron le is állította az esztergomi létesítményben, a Mitsubishi pedig először a német és brit piacon húzza ki a dízeles járműveit a kínálatból, majd pedig hasonló sorsra jutnak azok Franciaországban, és Európa más államaiban is. Míg a Suzuki teljes mértékben lemond a dízelről az öreg kontinensen, és inkább az indiai piacra koncentrál, ahol az eladások 30%-a ehhez az üzemanyaghoz kötődik, addig a Mitsubishi egyelőre a dízeles pickup járműveit megtartja Európában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.