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
auto
2024. 04. 19. péntek

Egy Teslát ellopni köztudottan nem egyszerű feladat, ám az elmúlt hónapokban elterjedt hackeléses módszerről készült felvételek mégis azt mutatják, hogy ha nem védekezünk ellene, akkor pillanatok alatt eltűnhet a több tízezer dolláros villanyautónk. Az úgynevezett relay attack során a tolvajok az elektronikus kulcs által kibocsátott jelet keresik meg és továbbítják az autóhoz, ami azt az érzetet kelti az autó számára, mintha a tulajdonosa közeledne a kulccsal, így kinyitja az ajtaját. Mivel az ilyen esetek már rendszeressé váltak Európában, és feltételezhető, hogy nem egymástól elszigetelt incidensekről van szó, hanem bűnszervezet által elkövetett bűncselekmény-sorozatról, a Tesla több intézkedést is tett a hackertámadások kivédésére. Ilyen például a kulcs közellétére reagáló automata ajtónyitás kikapcsolhatósága, illetve a PIN kódos indítás, de aki teljesen biztosra akar menni, annak érdemes a kulcsot jelblokkoló tasakban tartani. Sajnos egy angliai Tesla-tulajdonos egyik óvintézkedést sem alkalmazta, így egyik reggel arra ébredt, hogy a Model S villanyautója nincs a kocsifelhajtón. A kamerák azonban felvették a két tolvaj éjszakai produkcióját, és a videó nem csak tanulságos, rávilágítva az óvintézkedések fontosságára, de röhejes is, hiszen a trükkös tolvajoknál már csak a töltőcsatlakozó volt trükkösebb – legalábbis számukra.

Amikor arról beszélünk, hogy nehéz ellopni egy Teslát, akkor nem éppen arra gondolunk, hogy speciális tudást és bonyolult szerkezeteket igényel a töltőről való leválasztása, a két úriember mégis legalább egy percet bajlódott az autó feltörése után azzal, hogy a töltőkábelt kihúzza a járműből. Bármilyen erősen húzták, feszítették, az csak nem akarta megadni magát, aminek köszönhetően még több képet sikerült csinálni az elkövetőkről, ami segíthet a kézre kerítésükben. Sajnos a tolvajoknak elég idejük volt arra, hogy megoldják a nem túl bonyolult feladványt, így miután megtalálták az egyetlen gombot, amit meg kellett nyomniuk, rögtön el is hajtottak az autóval. A videót látva az internetezők el is kezdek ötletelgetni, hogyan lehetne kivédeni ezeket a támadásokat, hiszen úgy tűnik, a PIN kód használata és a Passive Entry kikapcsolása túl nagy kényelmetlenséget jelent a tulajdonosoknak. Egy javaslat szerint például a Passive Entry funkciónak automatikusan ki kellene kapcsolódnia este 10 órakor reggel 7-ig, azaz abban az időintervallumban, amikor a tulaj amúgy sem használja a járművet, a lopás valószínűsége pedig magas. Akárhogy is, valószínűleg egy szoftverfrissítés a jövőben hozni fog magával egy olyan megoldást, ami mindenkinek kényelmes lesz.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.