Cseh energiaszolgáltató telepít villámtöltőket Magyarországon

Közel 1 milliárd cseh koronát, átszámítva körülbelül 12,5 milliárd forintot költ elektromos autó-töltőhálózat kiépítésére a Czech Energy Group (ČEZ) szerte Közép- és Kelet-Európában a következő tíz évben. A régió egyik legnagyobb közműszolgáltatója elsősorban a hazai piac, azaz Csehország töltőinfrastruktúrájának bővítésére fókuszál, ám több másik olyan ország is kap a töltőberendezésekből, ahol az energiaóriás már aktívan tevékenykedik, így Bulgária, Lengyelország, Románia, Szlovákia, és Magyarország is. A vállalat vezetősége szerint a cseh utakon lévő villanyautók száma a jelenlegi alig 2500-ról legalább 10 ezerre fog nőni 2020-ig, egy évtizeddel később pedig már akár negyedmillió elektromos autónak is szüksége lehet a nyilvános töltésre. Hasonlóan optimista előrejelzések valamennyi környező országban születtek, így például Magyarországon a következő két évben a jelenlegi tízszeresére is nőhet a zöld rendszámos autóállomány a szakértők szerint. Mindez arra ösztökélte a cseh energiatársaságot, hogy még idejében lépjen, és legyen úttörő a régió töltőhálózatának bővítésében, ugyanis minél később lép be valaki az egyre nagyobb üzletnek számító villanyautó-töltés piacára, annál több problémával kell majd szembenéznie, és annál kevesebb lehetősége lesz – indokolta a töltőtelepítést a ČEZ tiszta technológiákért felelős igazgatója. A tervek szerint a vállalat által üzemeltetett töltők 2019 végére megduplázódnak, ami több mint 150 állomást jelent.

Forrás: ČEZ

A töltőhálózat 50 kW-os villámtöltőkből fog állni, melyek a CHAdeMO és a CCS szabványt is támogatják, és nagyjából fél óra alatt 150 kilométerrel tudják megdobni az autó hatótávját. A ČEZ úgy kalkulál, hogy a beruházás összegének felét az érintett országok támogatásaiból össze tudja szedni, valamint a gyorsabb növekedés érdekében az akvizíciós lehetőségeket sem zárja ki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.