Főoldal » elektromos autó » Annyian rendelik a villany-Porschét, hogy a tervezettnél több épülhet belőle

Annyian rendelik a villany-Porschét, hogy a tervezettnél több épülhet belőle

Még majdnem egy év van hátra a Porsche legelső tisztán elektromos meghajtású autójának gyártásáig, de a német vállalat már most ráébredt arra, hogy az előre eltervezett éves termelési ütem nem lesz elegendő a villany-sportautó iránt támasztott kereslet kielégítésére. A nagy autógyártóknál sajnos továbbra is az a tendencia, hogy ha építenek is villanyautót, a legyártott mennyiséget nagyon alacsony szinten rögzítik, melynek okai között szerepel az is, hogy egész egyszerűen nem hiszik el, hogy sokan megvennék a zéró emissziós terméküket. A vállalat vezetőségének kommentjei alapján azonban úgy tűnik, hogy a Porsche nem esik ebbe a hibába, és felismerte, hogy szükség, és igény is van az elektromos autókra. Oliver Blume vezérigazgató a napokban a német WirtschaftsWoche hírportálnak adott interjút, melyben elárulta, hogy a Porsche Taycan korábban tervezett 20 000 darabos éves termelése emelkedni fog a beérkező rendelésekből leszűrhető pozitív visszajelzésnek köszönhetően. A CEO elmondása szerint normális esetben Norvégiában évente nagyjából 600 darab Porschét vásárolnak a fogyasztók, ám a Taycan már közel 3000 foglalót tudhat magáénak a skandináv országból. A termelési kapacitás növelésében továbbá az is közrejátszott, hogy a korábban Mission E néven futó koncepció alapjaira épülő Cross Turismo is zöld utat kapott, így a megemelt termelési szám a két villanyautó között fog megoszlani, egyelőre ismeretlen arányban.

Arról nem esett szó, hogy pontosan hány darab villany-Porsche gurul majd így ki a zuffenhauseni gyárból, az elektromosítás iránti elkötelezettségét hangsúlyozva viszont azt elmondta az igazgató, hogy még a Porsche-szellemiség bálványaként imádott 911-es sportkocsi is hamarosan meghajol az elektronok előtt, igaz egyelőre csak hibridként. Ha viszont valaki egy üzemanyagcellás modell megjelenésére vár a gyártó kínálatában, annak csalódnia kell, ugyanis a CEO kijelentette: az akkumulátoros kocsik háromszor hatékonyabban működnek, mint a hidrogén által hajtottak, és még ha az aksik energiaintenzív gyártását is hozzácsapjuk, akkor is kétszeres a különbség, így biztosan nem lesz hidrogénes Porsche.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.