Tamásiban is ingyenes a parkolás a villanyautók számára

Az elektromos autók által biztosított egyik legnagyobb előny az ingyenes parkolás, amit ma már az ország legtöbb nagyvárosában élvezhetnek az autósok. Van akinél az anyagi megtakarítás is jelentős, míg mások az ingyenesség kényelmét élvezik a legjobban: az autó parkolása után nem kell parkolójegyet váltani, és nincs büntetés, ha nem érünk vissza az autóhoz időben. Sajnos az ingyenes parkolást biztosító önkormányzatokról nincs hivatalos nyilvántartás, így a jogszabályok változásáról többnyire a helyi villanyautósoktól értesülünk. Így történt ez most Tamási esetében is, ahol 2018. november 5-én módosították a fizető parkolás rendjéről és díjáról szóló 14/2017. (IV. 27.) önkormányzati rendeletet, amelynek 2018. november 6-tól hatályos változata a 3. § 1/c pontja szerint felmentést kapnak a díjfizetés alól azok

„a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló miniszteri rendeletben meghatározott környezetkímélő gépkocsik, amelyek a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló jogszabály alapján világoszöld alapszínű rendszámmal rendelkeznek.”

Így Tamásival 40-re nőtt azoknak az önkormányzatoknak a száma, amelyek a parkolás megkönnyítésével jelzik mind az ott lakóknak, mind pedig az oda érkezőknek, hogy a vezetés a helyben kisebb vagy nulla kibocsátású autók elterjedését preferálja.

Fotó: Tóth József Bütyi

Az önkormányzat döntésének időzítése egyébként valószínűleg nem véletlen. A napokban jelent meg ugyanis a helyi termálfürdő közelében egy egyelőre még lefóliázott, de láthatóan e-Mobi motívumos villámtöltő, ami 50 kW-os DC (CHAdeMO és CCS porton) illetve 22 kW-os AC töltést tesz majd lehetővé.

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.