Hivatalosan is átadták az NKM Mobiliti sormási töltőit

Ahogy arról egy hónapja már beszámoltunk, elkészült a Nemzeti Közművek Mobiliti csoportjának első vidéki villámtöltő állomása az M7-es autópálya déli szakaszán. A horvát határhoz közeli Sormás a Supercharger állomás tavalyi megnyitója óta ismert helyszín a villanyautós közösségben, pedig ott eddig csak Teslák töltésére volt lehetőség. A már álló oszlopokkal szemben a parkoló túloldalán idén ősszel 2 egyenáramú villám és három váltakozó áramú gyorstöltő is épült, így Sormáson mostantól bármilyen modern villanyautó feltölthető egy nyugisabb kávé vagy egy kapkodósan elfogyasztott ebéd ideje alatt. Néhány napja a hivatalos átadó is megtörtént, így mostantól hivatalosan is használhatók berendezések.

Az autópályától 1-2 percre található István Parkhotel és Étterem parkolójában felállított Efacec (50 kW DC + 43 kW AC) és Tritium (50 kW DC) villámtöltők olyan szolgáltatási biztonságot eredményeznek, ami példa nélküli Magyarországon. Nincs kockázat, hiszen ha az egyik elromlik, a másikon továbbra is lehet tölteni, illetve nincs harc a töltőért, ha közel egyszerre ér oda két autós, hiszen mindketten tudnak tölteni, akár két különböző szabványú autót is. Mindenütt máshol az országban mindössze egyetlen villámtöltő üzemel, olyanra pedig végképp nincs példa, hogy a két villámtöltőt különálló AC töltők is kiegészítsék (Budapesten van olyan helyszín, aminek közelében van AC töltő). Sormáson, ha egy DC töltő foglalt, a következő autós várakozás nélkül megkezdheti a töltést a másik készüléken, de a harmadik autó töltése is elkezdhető AC töltőn, még ha az lassabb is valamivel. Ami pedig még fontosabb, hogy a töltők mellett az étterem is éjjel-nappal várja az autósokat mosdó lehetőséggel, meleg étellel és egyéb frissítőkkel.

A Budapest felől érkezőknek jó tanács, hogy a zalai dombokat nem szabad félvállról venni, akinek szüksége van töltésre útközben, az töltsön bőven. Veresegyházról 0 °C körüli hőmérsékleten (természetesen fűtéssel) – Budapestet az M0-áson megkerülve – Siófokon kevés volt a 18 perc töltés a 280 km megtételéhez, így a 40 kWh-ás autó 20-25 méterrel a töltőktől merült le teljesen. Érdemes Siófokon néhány perccel tovább tölteni!

A többi NKM Mobiliti töltőhöz hasonlóan a sormási töltőoszlopok állapota is megjelenik a TöltőPont applikációban, így a töltők működése és foglaltsága már az érkezés előtt ellenőrizhető. Foglalásra nincs szükség, hiszen bőven van rendelkezésre álló töltő, annak esélye, hogy mindegyik foglalt legyen nagyon csekély.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.