Egyre nagyobb üzlet a töltőhálózat bővítése

Felkapott biznisszé vált a töltőinfrastruktúra fejlesztése, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a világ egyik legkiterjedtebb hálózatáért felelős ChargePoint történetének eddigi legnagyobb összegű támogatását gyűjtötte össze különböző autógyártó és energiaszolgáltató vállalatoktól. A kaliforniai székhelyű vállalat napjainkig több mint 500 millió dollárt szerzett a projektjei finanszírozásához, a legutolsó, Series G forduló például lehetővé tette, hogy Európában is megkezdje a terjeszkedést. A legújabb forduló azonban minden korábbinál sikeresebben zárult: a ChargePoint összesen 240 millió dollárral gazdagodott, mely a visszatérő szponzorok mellett számos új vállalattól érkezett. A rendszeres befektetők közé tartozik többek között a BMW i Ventures, és a Siemens is, míg az új csatlakozók közé az American Electric Power, Canada Pension Plan Investment Board, Chevron Technology Ventures, Clearvision, Daimler Trucks & Buses, GIC, és a Quantum Energy Partners sorolhatók. A ChargePoint támogatói között egyaránt találhatók energetikai cégek, pénzügyi szolgáltatók, olaj- és gázipari társaságok, közműszolgáltatók, járműgyártók, és egyéb technológiai vállalatok is.

A ChargePoint elmondása szerint egyre többen vélik felfedezni, hogy a közlekedés elektromos hajtásúvá való átalakításának küszöbén állunk, és az ebből adódó üzleti lehetőségből mindenki hasznot szeretne húzni. Az így befolyt összegből egyrészt folytatódik a vállalat amerikai és európai terjeszkedése, másrészt pedig a már meglévő hálózat minősége is javulni fog, hogy minél pozitívabb élmény legyen a villanyautósok számára a töltés. A ChargePoint ez idáig több mint 57 300 nyilvános töltőponttal segítette az elektromobilitást, melyeken összesen 45 millió töltési folyamat zajlott le. Az amerikai csapat számításai szerint ez közel 47 millió hordó üzemanyag elégetésétől mentette meg a légkört. Legutóbbi ígérete szerint pedig ötvenszeresére növeli jelenlegi hálózatát 2025-re, amihez bizony kelleni fog a partnerek támogatása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.