Dán elektromos autómegosztó terjeszkedik Európában

Belgiumban is megkezdheti működését a koppenhágai székhelyű GreenMobility, miután Antwerpen városa engedélyt adott egy kizárólag tisztán elektromos autókból álló autómegosztó flotta elindítására. Nem is kevés, összesen 350 villanyautó állhat majd szolgálatba 2020 tavaszától kezdődően a közel félmillió főt számláló település utcáin. A városvezetés abban bízik, hogy a GreenMobility járművei csökkenteni tudják a saját autók használatát, megismertetik az elektromos meghajtás előnyeit a lakossággal, ezáltal pedig javul a helyiek életminősége. Az autók típusáról nem ír a sajtóanyag, ám minden bizonnyal Renault Zoekat vezethetnek majd a felhasználók, a dán cég ugyanis Koppenhágában, Aarhusban, és Osloban is ezt a modellt használja.

A GreenMobility előzetes piackutatás után döntött a belgiumi terjeszkedés mellett, melynek eredményei egy gyorsan növekvő villanyautó-piacot mutattak egyértelmű nyitottsággal és politikai támogatással a környezetbarát autómegosztó platformok iránt, különösképpen a Flamand régióban. A közeljövőben Antwerpen után ezért Gentben és Brüsszelben is megjelenhetnek a vállalat logóját viselő villanyautók. Mindeközben a GreenMobility Svédországra is szemet vetett, 2020 elején Malmöben és Göteborgban is elérhetővé válik a szolgáltatás, és 2-3 év alatt az előbbi városban 250-re, az utóbbiban 350-re emelkedhet a kibérelhető elektromos autóinak száma.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.