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
auto
2024. 04. 26. péntek

Don Rodrigo: egy piaci alapon működő naperőmű

energia

A kontinentális Európa egyik első állami támogatás nélkül épült naperőműve a spanyolországi Don Rodrigo. A kivitelezést végző BayWa r.e. GmbH szerencsénkre megosztotta a nyilvánossággal a beruházási és a működési költségek számait, így ebben a cikkben be fogjuk tudni mutatni, hogy milyen költségstruktúrával lehet üzemeltetni egy piaci alapon működő naperőművet Európában, és hogyan néz ki a megtérülése.

A Don Rodrigo 174 MWp kapacitással rendelkezik, és Sevilla mellett épült meg 265 hektáron 2018 nyara és 2019 tavasza között. Az 500 ezer db. 310 wattos mono PERC modulból álló, fix tartószerkezetes létesítmény évente körülbelül 300 GWh energiát fog termelni, ami 93 ezer háztartás áramfogyasztásának felel meg, és másfélszer annyi villamos energia, mint amennyi az első Metár tenderen támogatást nyert. A helyi globálsugárzás mértéke körülbelül 40%-kal magasabb, mint Magyarországon.

A Don Rodrigo felülnézetből. A háttérben felsejlik Sevilla. Forrás: baywa.com

Előzmények

Akkor fog tudni egy erőmű megélni üzleti alapon, ha a piaci árnál alacsonyabb költséggel tud áramot termelni. A napenergia ára hosszú ideig túl magas volt ehhez, de a folyamatos innovációnak köszönhetően fokozatosan csökkent a költsége, és pár évvel ezelőtt Európa déli országaiban elérte az árparitást a hálózati árammal.

A lenti, BayWa által készített infografika azt mutatja be, hogyan csökkent a panelek ára az elmúlt tíz évben.

Forrás: BayWa

Az évek során nemcsak a panelek ára csökkent, hanem a rendszer többi komponense is olcsóbbá vált, így a teljes költségen belül a panelek ára folyamatosan 50% körül maradt, és ez az arány csak lassan csökken. Ezt mutatja be az alábbi grafikon:

Forrás: BayWa

Hogyan lehetséges ez? A napelemek hatásfoka egyre javul, így az egy Wp telepítésére eső munkaerőköltség és a felhasznált segédanyagok mennyisége is folyamatosan egyre alacsonyabb lesz. Ezen kívül csökken az inverterek ára, és maga a telepítés is egyre költséghatékonyabb lesz az újabb és újabb innovációk révén. Az alábbi videó bemutat egy megoldást a telepítés gépesítésére. Nem biztos, hogy ez a megoldás fog elterjedni, inkább csak egy példa a folyamatos fejlődésre.

Az üzlezi modell

A sikerhez a technológiai innováción túl megfelelő üzleti modellre is szükség van. Minden cég esetében az a cél, hogy a rendelkezésre álló tőkéjéből a lehető legtöbbet hozza ki.

A BayWa már az építkezés megkezdése előtt, 2018 áprilisában talált vevőt a leendő napelempark termelésére. A norvég tulajdonú áramszolgáltató, a Statkraft egy 15 éves áramvásárlási szerződés keretében (Power Purchase Agreement, röviden PPA) fogja megvásárolni az erőmű teljes termelését.

„Az ilyen szerződésekkel biztosítjuk az új erőművek hosszú távú finanszírozását, és megújuló energia beruházások megvalósulását tesszük lehetővé egész Európában. A területen elért évtizedes tapasztalatunk segítségével hosszú távon képesek vagyunk kiszámítható és versenyképes áron megújuló energiát biztosítani ügyfeleink számára” – nyilatkozta Hallvard Granheim, a Statkraft alelnöke.

A szerződés megkötése után azonnal megkezdődött az építkezés előkészítése, és a BayWa ezzel egyidejűleg felvett egy rövid futamidejű beruházási hitelt a Norddeutsche Landesbanktól. Egy hosszú távú áramvásárlási szerződéssel a zsebében könnyedén juthatott olcsó finanszírozáshoz, így megkezdhette az építkezést, amely gyorsan haladt: novemberben már napi 10 ezer panelt is telepítettek. Még be sem fejeződtek a kivitelezési munkálatok, amikor 2018 decemberében eladták az erőművet az eszközkezelő MEAG GmbH-nak a hozzá tartozó áramvásárlási szerződéssel együtt. Ettől a ponttól fogva a BayWának már csak annyi dolga volt, hogy befejezze az erőművet, visszafizesse a hitelt, és máris újra a rendelkezésére állt a befektetett tőkéje, valamint a beruházáson elért nyeresége.

Az egész folyamat kevesebb mint egy év alatt lezajlott, a BayWa így képes szinte futószalagon gyártani a naperőműveket, hiszen a pénze csak rövid ideig áll egy-egy projektben. Amint végez az egyikkel, máris rendelkezésére áll a kezdőtőke a következő beruházáshoz. Amennyiben saját maga üzemeltetné az erőművet, úgy évekig kellene várnia, amíg visszakapná a kezdőtőkéjét, és új beruházásba kezdhetne. Ez a fajta üzleti modell nemcsak a Baywa számára kifizetődő, hanem elengedhetetlen a megújuló energia gyors térnyeréséhez is.

Költségek

A BayWa prezentációja szerint a Don Rodrigo fajlagos beruházási költségei az alábbiak szerint alakultak:

PV generátor (napelemek, inverterek, segédanyagok, telepítés): 567 EUR/kWp
Hálózati csatlakozás: 32 EUR/kWp
Projektmenedzsment: 50 EUR/kWp
Egyéb költségek (pl. finanszírozás): 160 EUR/kWp
Összesen: 810 EUR/kWp

Az éves fajlagos működési költségek a következők:

A terület bérleti díja: 1,46 EUR/kWp/év
Műszaki üzemeltetési költségek: 6,71 EUR/kWp/év
Adminisztrációs költségek: 5.02 EUR/kWp/év
Biztosítás: 0,74 EUR/kWp/év
Egyéb költségek: 3,36 EUR/kWp/év
Összesen: 17,29 EUR/kWp/év

 

Forrás: Baywa

A várt termelés évi 1730 kWh/kWp, ez alapján kiszámolható, hogy mennyi lesz az áram termelési költsége.

A működési költség körülbelül 1 cent/kWh lesz: 17,29 EUR/1730 kWh = 0,01 EUR/kWh.

A beruházási költségeket 15 év alatt fogják leírni. 15 év alatt körülbelül 26 000 kWh/kWp termelés várható: 810 EUR/26 000 kWh = 0,031 EUR/kWh.

 

A zöld sáv mutatja az áram tőzsdei árára vonatkozó előrejelzéseket. Forrás: BayWa

Az első 15 évben tehát nagyjából 4,1 cent/kWh lesz az áram előállítási költsége, majd a 15. év után ez le fog menni 1 cent alá. Az erőmű teljes 30 éves élettartama alatt a megtermelt áram fajlagos költsége 2,5 centre jön ki kilowattóránként, (kevesebb mint 9 Ft/kWh), míg 2018-ban a villamos energia átlagos tőzsdei ára 5,7 cent/kWh volt Spanyolországban. Ott ennél olcsóbban ma már semmilyen hagyományos erőművet nem lehet építeni, sőt a szénerőműveknek még a puszta üzemeltetése is drágább ennél. Ezek után nem is csoda, hogy mostanra a legtöbb spanyol szénerőmű bedobta a törölközőt, és az idén bezárt, vagy hamarosan be fog zárni. Az idei év Európa valamennyi szénerőművét rosszul érintette, de legnagyobb arányban (58%-kal) Spanyolországban esett vissza a termelésük.

Forrás: ree.es

Benedikt Ortmann, a BayWa ügyvezetője az alábbi videón egy prezentációban ismerteti a Don Rodrigo megépítésének és működésének körülményeit:

 

A Sevilla melletti napelempark volt Európa első üzleti alapon működő naperőműve, de nem az utolsó. Azóta megépült a Don Rodrigo 2, a BayWának már Németországban is épül állami támogatás nélküli naperőműve, a legutóbbi hírek szerint pedig már Lengyelországban is hasonló projektet tervez egy 65 MW-os napelempark formájában.

A Becquerel Intézet még 2017-ben készített egy térképet, amely megmutatja, hogyan terjed egyre északabb felé a hálózati paritás:

Az évszámok mutatják, hogy hol mikor válik versenyképessé a napenergia a piaci áramárakkal. Forrás: Becquerel Institute

A tanulmány elkészítése óta a következő országokban épülnek vagy állnak tervezés alatt piaci alapon működő naperőművek: Spanyolország, Olaszország, Portugália, Franciaország, Egyesült Királyság, Németország, Lengyelország, Dánia és Svédország.

Az olcsó és piaci alapon működő naperőművek és energiatárolók futótűzként fognak végigsöpörni Európán, csődbe jutott és elhagyatott szén- és gázerőműveket, valamint félbehagyott atomerőműveket hagyva maguk mögött. A mainstream médiát olvasva azonban az a benyomása az embereknek, hogy a megújuló energia még mindig valami drága luxus, amire költeni kell, és most hogy bajban van a gazdaság, nem fog majd rá pénz jutni (ennek ékes példája pl. ez a cikk), miközben ennek éppen az ellenkezője igaz. Ki hallott a Don Rodrigóról az olvasók közül? Valószínúleg csak néhányan, olyanok akik kimondottan ezzel a területtel foglalkoznak, pedig ennek a címlapokon kellett volna szerepelnie „Új időszámítás kezdődött Európában” címmel.

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.