Állami támogatás: elkezdődött a kereskedők regisztrációja

Az elektromos autó állami támogatás májusi bejelentésekor az ITM azt ígérte, hogy a folyamat gördülékenyebben, gyorsabban halad majd, mint a korábbi esetekben. A másfél nap alatt beérkező pályázatok számát elnézve bevallom személy szerint nem bíztam ebben. Szerencsére a minisztérium megcáfolt, és ha az eredetileg tervezett 15 napos határidőt nem is minden esetben sikerült tartaniuk, csupán néhány napos késlekedéseket tapasztaltak a pályázók. Bizonyára rengeteg munka van mögötte, hiszen ők maguk is azzal számolhattak, hogy hónapok, akár évek alatt kell majd feldolgozni 1500-2000 pályázatot, nem pedig maximum 2 hét lesz rá.

Az autóvásárlók többségének nem is jelentett problémát néhány nap késés, hiszen sokan még azt sem döntötték el melyik típust válasszák a 11 millió forint alá betuszkolt tucatnyi modell közül. Az a néhány szerencsés, aki készleten lévő autót, esetleg tesztautót választott izgatottan várta a támogatói okiratot, és mikor megkapta azonnal rohant volna a kereskedésbe, hogy mielőbb átvehesse az új elektromos autót. Azonban a támogatói okirat megléte csak az egyik feltétel, a kereskedőknek is regisztrálniuk kell a pályázati portálon. A kereskedői regisztráció nem csak egy internetes adatlap kitöltéséből áll, néhány dokumentumot papír alapon is be kell nyújtani, ezért időigényesebb folyamat.

EZT OLVASTAD MÁR?  200 km hatótávval jön az elektromos GAZella

Végre a folyamat elindulásáról számolhatunk be, hét cég már megjelent az IFKA honlapján a regisztrált kereskedők fül alatt, így minden esély megvan rá, hogy napokon belül tovább bővüljön a lista. Így akinek az autója már a kereskedésben van, hamarosan végre használatba veheti. Az előző pályázatban regisztrált kereskedők listáját az alábbi cikkben közöltük, ez természetesen csak tájékoztató jellegű, de a kereskedők többsége vélhetően ez alkalommal is felkerül majd a listára.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.