Főoldal » elektromos autó » Bekapcsolták a 9. kamerát a Teslákban

Bekapcsolták a 9. kamerát a Teslákban

A Tesla Autopilot kapcsán gyakori kritika volt, hogy elégtelen a sofőrök felügyeltére kitalált 3 pontos biztonsági rendszer, amely az öv becsatolását, a vezetőülés súlyérzékelőjét, és a kormányra kifejtett erőt is figyeli. Ha a Model 3-ban, Y-ban és az új S-ben és X-ben is van egy kilencedik, az utasteret figyelő kamera, akkor ezt miért nem használják semmire? – hangzott a kérdés.

Nos, mostantól használják, úgyhogy innentől kezdve lehet a személyiségi jogok miatt sírni.

Figyeli, hogy figyelsz-e

Ha egy Tesla balesetet szenved, azonnal felmerül, hogy az Autopilot volt a hibás, ha pedig kiderül, hogy mégis az ember volt a felelős, gyakori az a vélemény, hogy többet kellene tennie a gyártónak a sofőrök monitorozása területén. Ezen az oldalon már sokszor leírtuk, hogy mi erről a véleményünk, röviden, a Tesla rendszere így is megfelelően jelez – talán egyértelműbben, hangosabban, agresszívebben, mint bármi más -, a probléma inkább azokkal van, akik szándékosan akarják kijátszani a beépített védelmet.

A vállalat most úgy döntött a kritikákra válaszul aktiválja az autók kilencedik kameráját, ami a visszapillantó tükör tetejébe van építve, és az utasteret figyeli. Eredetileg ezt arra szánták, hogy ha az autót egyszer majd valaki robotaxinak használja, a fizető utasok ne tudjanak következmények nélkül kárt okozni az utastérben, de az is felmerült már, hogy a Sentry Mode, azaz a betörésvédelem része lehetne a képrögzítő. A régóta követelt újítás bevezetését minden korábbi hangos kritikus most elismeréssel nyugtázta.

A kamerát már eddig is használták az FSD Beta program keretin belül a sofőrök megfigyelésére – aki felelőtlenül használta a rendszert, azt kizárták a tesztelők köréből, és elvették a hozzáférését. A legfrissebb, 2021.4.15.11-es szoftverfrissítés most aktiválja ezt a mezei Autopilot felhasználóinak is, de a cég tájékoztatása szerint a felvétel nem hagyja el az autót (ha csak kifejezetten nem járulunk hozzá a menüben), tehát a kocsi fedélzeti szoftvere értékeli ki, mennyire figyeltünk az útra.

A többi biztonsági intézkedés is aktív marad, legalábbis egyelőre nincsen róla még csak pletyka szintű hír sem, hogy kikapcsolnák azokat, így a rendszer továbbra is megköveteli, hogy be legyen kapcsolva  a biztonsági öv, legyen induláskor egy felnőtt embernyi súly a vezetőülésben, és időnként noszogatni fog, hogy fogjuk meg a kormányt.

A fenti képen egyébként egy új, radar nélküli Tesla Model Y tulajdonosa kapta meg a frissítést és egy későbbi beszámolója szerint jól működik az új Tesla Vision kiadás. A várakozásoknak megfelelően az Autopilot jelenleg 75 mérföldes legnagyobb sebesség mellett használható, és a Summon, illetve a sávelhagyás figyelő átmenetileg ki van kapcsolva. Érdekes részlet azonban, hogy az Autopilot csak az automatikus fényszórók engedélyezése esetén hajlandó működni, és nem lehet 3-asnál kisebbre venni a követési távolságot. Ez utóbbi valószínűleg szintén az átmeneti óvatosság részeként került bevezetésre.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.