Hivatalos: itt a radar kivezetésének menetrendje a Teslánál

Mint arról tegnap beszámoltunk, a Tesla elkezdte weboldalának frissítését, és kigyomlálták a radarra utaló mondatokat a vezetéstámogató rendszerek leírásából.

Nem kellett sokat várni, Elon Musk a Teslarati cikkére válaszul Twitteren erősítette meg a változást, és osztotta meg a részleteket. Mostanra már a vállalat hivatalos támogatási oldalán is született egy bejegyzés erről.

Fokozatos bevezetés

Musk tegnap esti tweetjében tisztázta, hogy miről is van szó.

Észak-Amerikában megkezdődött a vezetéstámogató rendszerek szoftverének frissítése a Tesla Vision, avagy Pure Vision néven is emlegetett fejlesztési szintre, amely már nem használja a radart. 2 hét múlva egy újabb frissítés érkezik, egy hétre rá pedig kiadják az FSD beta, tehát a teljes önvezetést elhozó rendszer legújabb, 9-es főverzióját. Nagyjából ekkor érkezik majd az FSD havi előfizetéses opciója is.

Mégsem alkatrészhiány?

A Tesla weboldala közben további részelteket közölt a váltás menetrendjéről, illetve a radar hardverének kivezetéséről.

Eszerint a 2021 májusi, tehát az ebben a hónapban az észak-amerikai piacra gyártott Model 3 és Model Y autókban már egyáltalán nincsen radar berendezés. Ez egyébként akár magyarázat is lehet arra, hogy miért várt több ezer autó az átadásra egy állítólagos alkatrészhiány miatt, miközben a szalonokba és átadópontokra folyamatosan érkeztek az autók, és a tengerentúlra induló hajókat is menetrend szerint indították útnak. Ha a hazai piacra gyártott 3/Y készletekben már fizikailag sincs radar hardver, akkor ezek a kocsik meg kellett várják az új szoftver kiadását, így nem lehetett átadni őket – ez azonban egy vezeték nélküli frissítés, a gyártást és a logisztikát nem befolyásolta.

Az új autók kiszállításának megkezdésekor elképzelhető, hogy pár funkció korlátozva lesz, így az Autopilot sebességhatára 75 mérföld/óra, azaz 120 km/h lesz, ami egyébként Amerikában a legtöbb autópályán a maximális sebességhatár felett van. Továbbá a Smart Summon és a sávelhagyás-figyelő átmenetileg ki lesz kapcsolva. Valószínűleg ezért mondta Musk, hogy 2 hét múlva jön egy újabb frissítés.

Érdekesség, hogy az új Model S és X, illetve az Amerikán kívülre gyártott 3 és Y továbbra is radarral kerül gyártásba – legalábbis még egy darabig. A Tesla magyarázata szerint, a hazai piacra szánt, nagy mennyiségben forgalmazott modellek adatait fogják felhasználni a szoftver finomhangolására, és ezután várható csak, hogy teljesen kivezetik a szóban forgó alkatrészt.

A hírek kapcsán érdekes megemlíteni, hogy a radar mellőzésének ötlete nem újdonság, csak amikor Elon Musk erről először beszélt 2018-ban, még senki nem tulajdonított neki túl nagy jelentőséget. Persze akkor még úgy gondolta a Tesla vezére, hogy a berendezés kiegészítő, plusz információként megmarad, de mostanra már úgy látják, több problémát vet fel a kameráknak ellentmondó információ (lásd. fantom fékezések), mint amennyi haszna van.

Arra sem kellett sokat várni, hogy az internet népe elkezdjen poénkodni a dolgon, és (kamu) apróhirdetéseben próbáljanak túladni a feleslegessé vált alkatrészen.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.