Felejtsd el a lítiumot – új CATL aksit mutattak be

A CATL az egyik legnagyobb kínai akkumulátorgyártó, és olyan világmárkák beszállítója, mint a BMW, a Daimler, a Honda, a Tesla, a Toyota, a Volkswagen csoport, és a Volvo. A gyártó a hagyományos prizmatikus nikkel, illetve vas-foszfát tartalmú kémiái mellett, most bemutatott egy vadonatúj megoldást. És ez nem is lítium-ionos.

Nátrium-ion

A lítiumhoz (Li) hasonlóan a nátrium (Na) is az alkálifémek közé tartozik a periódusos rendszerben, és a modern akkumulátorok névadójaként szolgáló testvéréhez hasonlóan alapvetően mindig is jó jelölt volt az energiatárolásra. A legfrissebb fejlesztéseknek köszönhetően az élettartam és a töltési teljesítmény területén megfelelőek a műszaki paramétereiamerikai kutatók is már 1000 ciklusnál járnak –, ráadásul a nátrium a 6. leggyakoribb elem a Földön, és előállítása is olcsó.

LFP kontra nátrium-ion. Forrás: CATL

Természetesen jó oka van, hogy jelenleg nem ilyen aksik vannak a különböző elektromos berendezéseinkben és az autóinkban – ezek közül a legfontosabb az energiasűrűség. A hagyományos lítiumos akkumulátorokban használt grafit anód nem alkalmas a nagyobb nátrium atomok tárolására, ezért ehhez a CATL is az ennél a kémiánál elterjedt kemény-szén alapanyagot használja. A katód kapcsán egy porosz fehér nevű vegyületet választottak a cég szakemberei.

A kemény-szén. Forrás: CATL

A CATL most úgy érzi, lassan szériaéretté válik a nátrium-ion fejlesztése, és 2023-ra már autókba is rakhatják az új akkumulátorokat. Jelenleg 160Wh/kg energiasűrűségnél járnak, és a második generációval a cél a 200Wh/kg elérése. Összehasonlításképp a legjobb, nikkeles li-ion aksik jelenleg valahol 270-300Wh/kg körül járnak, a Tesla 4680-asát 300Wh/kg fölé várják a szakemberek. Ezzel együtt a 160-as érték nem rossz egy első generációs terméknek, a 200 pedig már a jelenlegi LFP akkumulátorok szintjét hozza majd valamikor a jövőben. A CATL 15 perces töltést ígér 80%-ra.

A kombinált pakk elsősorban a hidegben jobb a tiszta LFP-hez képest. Forrás: CATL

A vállalat egyébként készül egy különleges hibrid megoldással is, amikor egy pakkon belül vegyesen alkalmaz lítium-ion és nátrium-ion cellákat is, amely ötvözi a két kémia előnyeit. A kulcs természetesen az ár-érték arány, illetve a felhasználás módja. A CATL azt ígéri, a nátrium-ion cellájuk elsősorban a hideg körülmények között teljesít jobban, mint az LFP, így -20 foknál például a teljesítmény 90%-a rendelkezésre áll. A kombinált akkupakk így nagyobb téli hatótávot tesz lehetővé, alacsonyabb költségek mellett.

Az akkupakk egyharmada LFP, kétharmada nátrium-ion cellákból áll. Forrás: CATL

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.