Mercedes eCitaro buszok érkeznek a fővárosi agglomerációba

Várhatóan 2022 első negyedévétől 40 darab eCitaro típusú tisztán elektromos meghajtású autóbusz áll szolgálatba a budapesti agglomerációban, az erről szóló feltételes adásvételi szerződést tegnap írta alá a Volánbusz az Omnibus Hungária Kft.-vel és az INTER TRACTION ELECTRICS Kft.-vel. A Volánbusz még júniusban jelentette be a buszok beszerzésére kiírt pályázatot, az adásvételi szerződés pedig akkor lép érvénybe, amikor a közlekedési vállalat a Zöld Busz Programban benyújtott pályázat július végi elbírálása során megkapja a beszerzéshez szükséges állami támogatást.

A Mercedes-Benz eCitaro, szóló (nem csuklós), alacsony padlós, kéttengelyes, elektromos meghajtású autóbuszok 28 ülőhellyel és 50 állóhellyel várják az utazóközönséget. A légkondicionált járművek kerekesszék, illetve babakocsi elhelyezésére kialakított hellyel, a felszállást segítő rámpával, elektronikus utastájékoztató rendszerrel, fedélzeti és a vezetést segítő kamerarendszerrel, valamint 13 USB-töltővel biztosítanak korszerű és biztonságos szolgáltatást az utasok számára. A villanybuszok a fővárosi rendszerbe integrált Volánbusz-járatok útvonalán állnak szolgálatba, így a budapesti utasok is élvezhetik előnyeiket. A 40 jármű ennek megfelelően kék színű lesz, és fedélzeti kijelzőjükön üzemel majd a Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (FUTÁR). A fejlesztés során kiépül az autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges töltő-infrastruktúra is – írja a Volánbusz. Az eCitaro elektromos hatótávolsága körülbelül 240 kilométer.

A vállalat járműfiatalítási programjához tartozik 60 további elektromos busz beszerzése is, ezek összesen hat megyeszékhelyen fogják az utasokat szállítani. Dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint a 100 zöldbusz forgalomba állítása esetén évente több mint 5071 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-kibocsátás az érintett településeken és a fővárosi agglomerációban.

Az eCitaróval már számos helyszínen találkozhattak a tömegközlekedést használó magyarok, hiszen a Zöld Busz Program keretein belül bemutatkozott Debrecenben, Zalaegerszegen, és Esztergomban is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.