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
auto
2024. 03. 29. péntek

Nyílt levélben kéri a Greenpeace Magyarország valamennyi, a jövő évi választáson elinduló miniszterelnök-jelöltet, hogy hozza nyilvánosságra zöld programját, amellyel a 2022-es megválasztása esetén küzdene a klímaváltozás és a környezetszennyezés ellen. Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány-felelőse elmondta:

­„A XXI. században nincs hiteles politikus erős zöld program nélkül. Napjaink legnagyobb politikai feladata, hogy segítse a lakosság és a vállalatok minél zökkenőmentesebb átállását a tiszta közlekedésre, tiszta energiákra, és egy olyan gazdasági és társadalmi rendszert építsen ki, amely ahelyett, hogy felelőtlenül feléli az erőforrásokat, a természettel harmóniában működik. A jövő generációknak is szüksége lesz tiszta vízre, termőföldre, levegőre, kiszámítható éghajlatra, és mindazokra az erdőkre, mezőkre és vizekre, ahol a minket is fenntartó élőlények élnek.”

Kétszavas üzenet, ami magyarok tízezreit mentené meg

Ne gondolja senki, hogy a klímaválság hatásait nem szenvedik el a magyar emberek már napjainkban is – az éghajlat változása következtében egyre gyakrabban előforduló, és egyre szélsőségesebb időjárási jelenségek (például jégesők) éppannyira sújtják hazánkat, mint az újabb és újabb járványok, invazív fajok, vagy súlyos betegséget hordozó fajok megjelenése.

Forrás: Járdány Bence / Greenpeace

Éppen ezért a Greenpeace arra szólítja fel Dobrev Klárát, Fekete-Győr Andrást, Jakab Pétert, Karácsony Gergelyt, Márki-Zay Pétert, Pálinkás Józsefet, és Orbán Viktort, hogy:

  • konkrét vállalásokkal tegyék egyértelművé, hogy a környezeti válságok elleni harc élére állva megvédik Magyarország lakosságát és élővilágát;
  • valamint zöld programjukban fejtsék ki, milyen érdemi intézkedéseket hoznának a tiszta levegőért, tiszta vízért, a tiszta talajért, továbbá a tiszta közlekedésre, a tiszta gazdaságra, a tiszta mezőgazdálkodásra való átállásért, és a gyermekeink számára is megóvandó természeti értékeink megőrzéséért.

Greenpeace: Paks2 helyett a megújulókat kellene támogatni

A környezetvédő szervezet augusztus 31-ig várja a politikusok programjait, amelyeket ezt követően kiértékelnek és az eredményeket nyilvánosságra hozzák, hogy a választópolgárok ennek ismeretében szavazhassanak a saját, és gyermekeik jövőjéről. A nyílt levelek a Greenpeace honlapján olvashatók.

Címlapkép forrása: Járdány Bence / Greenpeace

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.