Kigyulladt az építés alatt álló akkutelep Ausztráliában

Idén novemberben adják át, de tesztelés közben baleset történt az ausztrál Neoen új 300 megawattos akkutelepén Victoria államban. A tűzoltók hagyják kiégni a sérült Megapackot.

Kiürítették a telepet

Ausztráliában nagyon bevált a Hornsdale szélerőmű mellé telepített, eredetileg 100, később 150 megawatt teljesítményűre bővített Tesla-akkutelep. A projekt pár év alatt visszahozta az árát, jó pénzt termel a szolgáltatónak, és még az áramszünetek megakadályozásában is szerepet vállal. Így nem csoda, hogy az elsőt több új projekt követi, így például a Neoen energiaszolgáltató új, 300 megawatt teljesítményű, 450 megawattóra kapacitású akkutelepe a Victoria állambeli Moorabool közelében, Melbourne szomszédságában. Az első beruházástól mintegy 750 kilométerre légvonalban található az új helyszín.

Az építés alatt álló telepen éppen a berendezéseket tesztelték a szakemberek, amikor kigyulladt az egyik 3 MW-os Tesla Megapack – a tűz később átterjedt a szomszédos konténerre is, de úgy néz ki, további károkkal nem kell számolni. A tűzoltóság tájékoztatása szerint, ha megpróbálnák oltani, vagy hűteni, akkor csak elhúzódna a folyamat, ezért hagyják kiégni a két akkucsomagot. Arról egyelőre nincsen információ hogy telepítési, vagy gyártási hiba okozta-e a tüzet.

Személyi sérülés nem történt, de a helyieket arra kérték, csukják be az ablakokat és maradjanak a házaikban, hogy ne lélegezzék be az égéstermékeket.

Lábjegyzet

Egyelőre ennyit lehet tudni, minden más találgatás lenne. Nem szeretnénk elbagatellizálni az ügyet, hiszen egy ilyen baleset sosem jó dolog, és az akkumulátorok, illetve a többi elektromos berendezés, komponens égésekor is mérgező gázok szabadulhatnak fel, tehát nem is veszélytelen a történet.

Ettől függetlenül, ha esetleg az eset kapcsán szenzációhajhász szalagcímekkel, illetve kárörvendő véleményekkel találkozunk, érdemes észben tartani, hogy amíg energiát használunk, termelünk és tárolunk, addig ilyen esetek mindig lesznek. Égtek már le olajfinomítók és tárolók, hagyományos és nukleáris erőművek, gyulladhat ki benzines, dízeles, vagy villanyautó, de felrobbanhat majd a jövő egy zöld hidrogénes erőműve is. Ami nagyon nem mindegy, hogy a véletlen baleseteken kívül mekkora a műszaki megoldás környezeti terhelése – és ebben az akkumulátoros energiatárolásnak nagy, és jótékony szerepe lesz a jövőben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.