Lesz új változat a Mitsubishi közkedvelt plug-in hibridjéből

A vadonatúj Mitsubishi Outlander év eleji premierjén sokakat meglepetésként ért, hogy a japán autógyártó vállalat nem ejtett szót plug-in hibrid változatról, holott a 2001 óta gyártott divatterepjáró 2013-ban bevezetett harmadik generációjának konnektoros verziója minden idők egyik legsikeresebb PHEV-jévé vált, sőt, megjelenését követően Európa több országában is az eladási toplisták élére kúszott.

Az új Mitsubishi Outlander

Ma a cég bejelentette, hogy Outlander SUV-jának legújabb nemzedéke is piacra kerül hálózatról is tölthető formában, mégpedig egy továbbfejlesztett, új generációs plug-in hibrid rendszerrel. A jármű forgalmazása az idei fiskális év második felében, azaz várhatóan 2022 első negyedévében indul Japánban, 2022 második felében pedig az Egyesült Államokba is megérkezik. Európáról nem tesz külön említést a gyártó, ám a tavaly közzétett stratégiai tervek szerint kontinensünkre 2022 végéig nem jön új Mitsubishi modell, 2023-tól pedig Renault modellek minimálisan átalakított változatait fogja árulni, így jelen állás szerint nem valószínű, hogy Európában megjelenik az új Outlander PHEV.

Műszaki konkrétumokat egyelőre nem árult el a Mitsubishi, de az autó új padlólemezre kerül, a korábbinál nagyobb motorteljesítményt kap, és az akkumulátor kapacitása is nagyobb lesz, így a vásárlók többet autózhatnak tisztán elektromos üzemmódban egy feltöltéssel. A jelenleg kapható változatban egy 2,4 literes, négyhengeres, 133 LE teljesítményű benzinmotor, valamint egy 60 kW, és egy 70 kW teljesítményű villanymotor alkotja a hajtásláncot, amihez 13,8 kWh akkukapacitás társul. WLTP-ben ez körülbelül 45 kilométeres hatótávot jelent. Újdonság, hogy a megújult konnektoros sportterepjáró három üléssorában már akár hét személy is utazhat majd, ellentétben a jelenlegi generációval, ahol a PHEV csak ötszemélyes változatban kérhető.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.