Világbajnok méretű úszó naperőmű épülhet Indonéziában

Szerencsére ma már számos olyan ázsiai ország akad, ahol gyors ütemben fejlődik a megújuló energia, ide tartozik például Kína, India vagy Vietnám. Van azonban néhány olyan ország is, amely lemaradást mutat ezen a téren, és ha ez utóbbi csoportból ki kellene emelnem egyetlen olyan országot, ahol a lassú haladás különösen fájdalmas, akkor Indonézia lenne az. Ez a választás rögtön érthetővé válik, ha ránézünk a világ legnagyobb szénégető országainak listájára, ahol Indonézia a 7. helyet foglalja el. A maga évi 170 TWh körüli szénalapú áramtermelésével olyan országokat utasít maga mögé, mint Oroszország vagy Németország. A globális dekarbonizációs folyamatok gyorsításához elengedhetetlen lesz tehát, hogy a délkelet-ázsiai államban is nagyobb teret kapjanak a megújulós beruházások.

Az elmúlt hónapok történései azonban azt mutatják, hogy a változás már Indonéziában is elkezdődött, és növekszik az érdeklődés az egyre olcsóbb napenergia iránt. Az év elején egy nagy naperőmű építését jelentette be a kormány az ország keleti részén, amiről mi is beszámoltunk a januári hírösszefoglalónkban, most pedig a szingapúri székhelyű Sunseap jelentett be egy olyan gigantikus méretű indonéziai beruházást, amely elkészülte után a világ legnagyobb vízen lebegő erőműve lehet.

A sajtóközleményükben elmondták, hogy a Sunseap és Batam szigetének fejlesztésekért felelős hatósága aláírt egy egyetértési megállapodást, amely szerint a Sunseap a batami Duriangkang víztározón fog felépíteni egy 2,2 GW-os úszó naperőművet, amely 1600 hektárt fog felölelni, és nemcsak a vízre telepített naperőművek között lesz a legnagyobb, hanem még a szárazföldiek között is a második helyet foglalná el.

Kép: Sunseap

A Duriangkang víztározó biztosítja a sziget édesvízellátásának 50%-át, a napelemek pedig csökkenthetik a víztömeg párolgását, miközben a vízhűtés révén javulhat a termelés hatásfoka.

Az erőmű várható éves termelését 2,6 TWh-ra becsülik, és terveznek mellé egy gigantikus méretű, 4 GWh-s akkumulátort is. A napi átlagos termelés tehát 7 GWh körül várható, melynek az akkumulátor képes lehet a felét eltárolni, és a nap folyamán szükség szerint visszatáplálni a hálózatba. Tekintve, hogy az éven belüli szezonalitás mértéke alacsony, mindez azt jelenti, hogy az erőmű az energiatárolónak köszönhetően egész napos áramellátást lesz képes biztosítani.

A Sunseap szingapúri úszó naperőműve. Kép: Sunseap

A megtermelt áramot részben a 2 millió lakosú szigeten használhatják fel, részben pedig a 30 km-re lévő Szingapúrba exportálhatják egy tenger alatti kábel segítségével.

Indonézia éves áramtermelése 275 TWh, ennek közel 1%-át tenné ki ez az egyetlen beruházás, ami a tervek szerint 2024-re valósulhat meg.

A Sunseap Szingapúr vezető naperőműves cége, amely 168 megawattnyi naperőművet üzemeltet a városállam épületein, de Vietnámban, Kambodzsában, Kínában, Taiwanon, Japánban, Thaiföldön, és Malajziában is épít, vagy működtet naperőműveket.

Címlapkép: Sungrow

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.