Főoldal » energia » A háztáji napelemek 5 órán át fedezték a teljes helyi fogyasztást egy ausztrál államban

A háztáji napelemek 5 órán át fedezték a teljes helyi fogyasztást egy ausztrál államban

Amikor 2020 októberében a háztartási és a hálózati méretű napelemes erőművek együttes termelése egy rövid időre meghaladta Dél-Ausztrália teljes áramfogyasztását, először fordult elő olyan szituáció a világtörténelemben, hogy egy gigawattos nagyságrendű hálózaton az áramigény 100%-át napenergiával tudták kielégíteni. Persze a gázerőműveket ekkor sem lehetett leállítani, így tehát technikailag földgáz és szélenergia is volt a mixben, a többletet pedig exportálták, az esemény mégis egy fontos szimbolikus mérföldkövet jelentett az energiaátállás történetében, amely demonstrálta, hogy egy iparilag fejlett államban sem omlik össze a hálózat az időjárásfüggő megújulók magas arányától, bármit is mondjanak a károgók.

Egy évvel később, 2021 őszén újabb szimbolikus mérföldkőhöz érkezett a dél-ausztrál energiaátállás: a háztartási méretű napelemek egy rövid időre képesek voltak fedezni a helyi elosztóhálózat teljes energiaigényét, sőt még egy kis többlet is keletkezett, amelyet „exportáltak” az átviteli hálózatra, ahol azt olyan nagyfogyasztók tudták felhasználni, amelyek közvetlenül az átviteli hálózatra kapcsolódnak.

A jelenség azóta újra és újra megismétlődött, egyre nagyobb léptékben. Az SA Power Networks, amely a helyi elosztóhálózatot üzemelteti (a nagy távvezetékeket és néhány nagy ipari fogyasztót nem számítva), azt állítja, hogy idén novemberig 12 alkalommal vált nettó energiaexportőrré, ezen belül októberben hétszer.

Október 16-án új rekord született, amikor a „negatív terhelés” 236 MW-ot ért el, és ez a fordított irányú áramlás több mint 5 órán keresztül állt fenn, ami szintén rekordot jelent.

„A következő 5-10 évben arra számítunk, hogy Dél-Ausztrália energiaszükségletét a dél körüli órákban rendszeresen 100%-ban a tetőkön elhelyezett napelemek fogják fedezni” – nyilatkozta Paul Roberts, az SA Power Networks vállalati ügyekért felelős vezetője a Reneweconomy.com-nak.

Az alábbi grafikon 2022 eddigi negatív terhelési napjait mutatja, a legalsó görbe az október 16-i eseményt jelöli.

Kép: SA Power Networks

A grafikonon az is jól látható, hogy mekkora különbség van a nappali és az esti hálózati terhelés között. Ezen a problémán segíthetnek az elosztóhálózatra csatlakozó közösségi akkumulátorok, amelyekről az alábbi cikkünkben írtunk részletesebben.

Címlapkép: Environment Victoria

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.