auto
2024. 02. 26. hétfő

Megkezdődött a Lightyear 0 napelemes elektromos autó sorozatgyártása a Valvet Automotive Uusikaupunkiban található létesítményében, Finnországban.

Habár számos próbálkozást láttunk már arra, hogy villanyautóik hatótávolságát napelemekkel növeljék az autógyártók, a holland csapat termékének különlegességét az adja, hogy először láttuk a hatékonyságot komplex rendszerként értelmezni, azaz a tervezés első pillanatától kezdve arra törekedtek a fejlesztők, hogy az autó könnyű és áramvonalas legyen, a hajtáslánc pedig kiemelkedően energiahatékony. A Lightyear hat éven keresztül fejlesztette saját technológiáját, mire el tudta érni a kezdő autógyártók számára az egyik legnagyobb kihívást jelentő mérföldkövet, a sorozatgyártás kezdetét – mégha ezt nem is saját gyárban, hanem bérgyártó segítségével sikerült megvalósítani.

A gyártás lassan fog felfutni, idén mindössze heti egyetlen jármű gurul le a gyártósorról, és majd 2023 első negyedévében kerül sor a termelés fokozatos növelésére, de tömegtermelése ekkor se számítsunk, a korábban bejelentett tervek szerint ugyanis összesen 946 példány készül az autóból. A vásárlói megrendelések teljesítése még az év vége előtt megkezdődik az addig legyártott darabokkal.

A Lightyear 0 egy 60 kWh kapacitású akkumulátorból nyeri az energiáját, amely egy teljes feltöltés után körülbelül 625 kilométerre elegendő a WLTP szerint. Az autó teteje közel 5 négyzetméternyi napelemmel van beborítva, amely ideális esetben napi 70 km-rel tudja megnövelni a hatótávot, felhős időben pedig ennek kb. fele várható. A Lightyear 0 egyébként a legelső olyan elektromos autó sorozatgyártásban, amelynek karosszériájába alapfelszereltségként is napelem van integrálva. Vételára 250.000 euró, jelenlegi árfolyamon átszámítva mintegy 102,9 millió forint. Jó hír viszont, hogy a Lightyear további modelleket is tervez jóval komolyabb gyártási kapacitással.

Rendelhető az extrém áramvonalas napelemes autó

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.