Főoldal » elektromos autó » Újrahasznosított anyagokból épít autót a Ford

Újrahasznosított anyagokból épít autót a Ford

Az autógyártás környezetszennyező. Ezen nincs mit szépíteni. Azonban egy autógyárnak lényegesen több eszköze van a környezeti lábnyoma csökkentésére annál, minthogy leszorítja az autói fogyasztását. A Ford meglepően változatos anyagok beépítésével próbálja csökkenteni a járművei környezeti terhelését.

A Ford gőzerővel dolgozik azon, hogy modellpalettájának nagy részét elektromosra állítsa, mindeközben arra is figyel, hogy a gyáraiban a lehető legnagyobb arányban alkalmazzon tiszta energiát, mindezt a lehető legkevesebb hulladék mellett.

Az autógyártásban a legnagyobb tömegben használt alapanyag az acél, aminek az előállítása – amennyiben tisztábban történik, mint a megszokott – költséges és bonyolult. A Ford azonban elkötelezett a karbonsemlegesség mellett, amit az is tükröz, hogy az amerikai autógyár idén októberben csatlakozott a First Mover Coalition-hoz, ami mára 30 világvállalatot tömörít, támogatva az innovatív, tiszta energiával működő technológiák elterjedését.

A First Mover Coalition célja, hogy összegyűjtse azokat a nagy globális vállalatokat, akik elkötelezik magukat amellett a stratégiai cél mellett, hogy 2050-ig a nettó nulla kibocsátás eléréséhez szükséges technológiákat megvásárolják és bevezetik a termelésbe.

Változatos anyagok már most

Amellett, hogy az amerikaiak 8 éven belül az éves acélfelhasználásuk 10%-át közel nulla kibocsátású forrásból kívánják előállítani, ezt követően pedig ugyanezt tűzik ki célul az alumínium esetében is, már most sok – a hétköznapi ember számára is ismerős – újrahasznosított anyagot használnak.

A teljesség igénye nélkül ilyenek például az elrongyolódott farmernadrágok, pólók, amiből az ülések párnázata és az utastér hangszigetelése készül. Az F-150-es pickup-okban használt Repreve szövet készítéséhez, a legtöbb modell kerékjárati doblemezeihez és a padlószőnyegek készítéséhez évente ötmillió PET palackot használnak fel. A hengerfejburkolatok műszálas ruhákból, a hengerfej tömítések pedig használt gumiabroncsokból készülnek.

A reciklált anyagok mellett a vállalat több különböző növényi eredetű, vagyis teljesen megújuló anyaggal is kísérletezik, mint a bambusz, az agávékaktuszból és a kávéháncs-hulladékból készült bioműanyag. Emellett gyapotból készülnek az ajtóburkolatok, a kábelkötegek szigetelését pedig rizspelyvából készült anyaggal erősítik meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.