Főoldal » elektromos autó » Negyedmillió LEAF-nél jár a Nissan sunderlandi gyára

Negyedmillió LEAF-nél jár a Nissan sunderlandi gyára

A Nissan sajtóközleményben számolt be róla, hogy összeszerelték kétszázötvenezredik LEAF villanyautójukat az Egyesült Királyságban található sunderlandi gyár dolgozói, és adtak is rögtön neki egy nemes feladatot: a gyár udvarán felállított karácsonyfát és karácsonyi dekorációt látja el elektromos árammal, kihasználva V2X (Vehicle-to-Everything) képességét.

A Nissan LEAF egyike a világ legelső tömegtermelésbe kerülő villanyautóinak. Három kontinensen gyártják, a sunderlandi létesítmény mellett az egyesült államokbeli Smyrnában, és a Japánban található Oppama gyárban készül. 2010 óta globálisan több mint 577.000 példányt adott el belőle a Nissan – az ötszázezredik darab 2020-ban gurult le a gyártósorról, és a sunderlandi munkások szerelték össze.

Az Egyesült Királyságban egyébként 2013 óta van gyártásban a LEAF, és bár az ikonikus villanyautó várhatóan 2025 környékén távozik a kínálatból, a sunderlandi gyárra fényes jövő vár: a Nissan még tavaly jelentette be, hogy kibővíti, és Európa legnagyobb elektromobilitási központját hozza létre a helyszínen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.