Főoldal » elektromos autó » Holtversenyben a Tesla két új gyára

Holtversenyben a Tesla két új gyára

A Giga Berlin idén márciusban, a Giga Texas pedig egy hónappal később áprilisban kezdte meg a sorozatgyártást. Amikor teljesen kiépül majd a gyártókapacitás, évi fél-félmillió, azaz nagyjából heti 10-10 ezer Model Y gördülhet ki majd a két gyár kapuján. Az első év végére ennek a gyártási kapacitásnak a fele volt a cél – ez nem lesz meg, de nem tűnik túl nagynak az elmaradás.

Pár napon belül jelentettek új csúcsot mindkét üzemből.

Az év elején

Berlinben március közepén kezdődött a sorozatgyártás, és nagyjából három hónappal később júniusban érték el a heti ezres tempót, majd újabb három hónappal később szeptember végén a heti kétezret. 

Most két és fél hónappal később, december közepén sikerül megugrani a heti háromezer autós küszöböt a német üzemben, a tempó pedig innen elvileg gyorsulni fog.

A gyárban jelenleg heti öt napot, két műszakban dolgoznak, de helyi informátorok szerint már ezen a héten elindult a harmadik műszak a logisztikai területen, egy hónap múlva, január közepén pedig a gyártás is követi majd ezt. Így nagyjából egy jó hónap múlva már heti öt napon át három műszakban dolgoznak majd, és akár 4500 autó is készülhet így hetente.

A heti ötezres tempóhoz azonban állítólag kell majd a szombati termelés bevezetése is.

Kínai segítséggel

Texas nagyon hasonló tempóban halad, mint Berlin. Áprilisban kezdődött a termelés, a heti ezer autót pedig augusztus 20-án érték el. A gyártást hátráltatta az új 4680-as akkucellák előállításának sebessége, de előkerült a B terv, és amióta párhuzamosan gyártják a régebbi, 2170-esekkel is az autókat, felgyorsult a tempó.

Hivatalos kétezres mérföldkövet nem osztottak meg Texasból, de most december közepén itt is meglett a heti 3000 autó.

A hírek szerint a gyártás további növeléséhez kínai segítség érkezett, Tom Zhu, a vállalat kínai területi vezetője segít Austinban replikálni Sanghaj sikerét.

Ha nem ütköznek újabb akadályba, akkor, becslésünk szerint Berlinnel hasonló ütemben, jövő év elején, február-március magaságában érhetik el az éves negyedmilliós gyártási ütemet.

Mexikó és Fremont

A Tesla gyártáshoz kapcsolódóan van még két rövid hírünk, amelyeket érdemes megemlíteni.

Az egyik Mexikóból érkezett, ugyanis állítólag még idén bejelenthetik, hogy itt épül majd a Tesla következő gyára. Hasonló hírek korábban érkeztek Kanadából is, és Korea is nagyon szeretné ha náluk gyártana az autógyártó. Nemsokára kiderülhet melyik pletyka volt igaz a sok közül.

A másik hír Fremontot illeti. A helyi városházához beérkezett építési engedély-kérelmek ugyanis arról árulkodnak, hogy újabb könnyűszerkezetes csarnok – sátor – készül a gyár zsúfolt területén, amely jövő májusig áll majd ideiglenes szolgálatba. De nem is ez az igazi hír, hanem a szerkezet építésének oka: a gyárépületből átmenetileg ki kell költöztetniük a Model 3 gyártásának egy részét, a csarnokban ugyanis munkálatok folynak majd, a Highland projekt előkészítése kapcsán.

A Highland a következő Model 3 frissítés belső kódneve.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.