Gyártásban a Ford F-150 Lightning

Április 26-án hivatalosan is megkezdődött az F-150-es elektromos változatának gyártása.

Nehéz túlbecsülni ennek a jelentőségét a villanyautózás amerikai térnyerése szempontjából.

Szükség volt erre a villámcsapásra

Az Egyesült Államok igencsak elmaradt az elektromos autók terjedése szempontjából Európához és Kínához viszonyítva – míg utóbbi két régióban milliókban, az USA-ban csak pár százezerben mérik az éves volument. Különösen abszurd ez akkor, ha tudjuk, hogy a világ vezető villanyautó-gyártója történetesen amerikai.

A Tesla az idei első negyedévben még mindig az amerikai villanyautó piac 75%-át uralta, és így van ez évek óta, ami nem egy egészséges helyzet. Az új Ford ezen változtathat.

Az Egyesült Államok újautópiaca a COVID előtti utolsó évben 17 milliós volt és ebből nagyjából 1 millió darabot tett ki a Ford F-150, és részben ennek még nagyobb változata, a 250-es modell. A típus olyan meghatározó odaát, mint nálunk a Golf. A népszerű pickup imázsa ráadásul erősen macsó, ha a reklámokat nézzük, az erdő közepén fát vágó kemény munkásember használja ezt a kocsit, míg a villanyautókat inkább a széplelkű városi zöldekhez kötik a sztereotípiák. Egy sikeres elektromos F-150 ezen is rengeteget változtathat. Ha itt bizonyít egy villanyautó, akkor oda a kis hatótáv, meg gyenge teljesítmény városi legendája.

Jim Farley, a Ford igazgatója szerint a gyártási kapacitásuk már több mint egy évre előre le van kötve a villanyos verzióból, mivel 200 ezer darabnál is többet rendeltek eddig belőle. A gyártási kapacitást eredetileg évi 40 ezerre tervezték, de a kereslet láttán jövő év közepéig 150 ezerre növelik.

Az elektromos autók, a közhiedelemmel ellentétben, különösen alkalmasak az ilyen felhasználási formákra, hiszen rendkívül nagy nyomatékkal rendelkeznek, akkumulátoraik pedig a motor járatása nélkül is képesek a kabin fűtésére, valamint a szerszámok árammal, illetve sűrített levegővel történő ellátására. Ennek bemutatására elég magas labdát csapott le a Ford, amikor a vezérigazgató bejelentését közvetítő stáb eszközeit egy F-150 Lightning rakterének konnektoraiból táplálták árammal.

A Ford F-150 ellen a GM és a Tesla is harcba küldi saját pickupjait, és már kapható a Rivian platósa is, igaz, azért az inkább egy városi, illetve nemzeti parkba kirándulós autó, mintsem munkaeszköz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.