Főoldal » villanyautózás a gyakorlatban » Hazaért Iránból Nyers Tamás a Teslával

Hazaért Iránból Nyers Tamás a Teslával

Egy közel 8 éves Tesla Model S85 volánjánál indult Nyers Tamás 2022 október elején egy két hónapos 18.000 kilométeresre tervezett ázsiai körútra. A kalandokról mi is rendszeresen beszámoltunk. A befejező résszel sajnos kicsit elmaradtunk, Tamás már két hete szerencsésen hazaért, összesen 17.612 km megtétele után.

Végre itt az utazás utolsó két hetének képes beszámolója, sőt a Villanyóra podcast-be is meghívtuk Tamást, így hamarosan meghallgathatjátok tőle személyesen, hogy milyen élményeket élt át a két hónap alatt Oroszországban, Kazahsztánban, Grúziában, Örményországban és Iránban.

45. nap Ardabil – Bandar-e Anzali 230 km

46. nap Bandar-e Anzali – Rasht 38 km

47. nap Rasht – Teherán 330 km

A főváros felé autózva az egyre sűrűbb forgalomban sokan dudáltak, integettek nekem, videózták a kocsit. Egy fiatal pár le is intett, hogy csináljunk közös képet és meginvitáltak az otthonukba is.
Feltűnő az iráni utakon egy Tesla, egy külföldi rendszám, főleg ha zöld a rendszám.

48. nap Teheran – Zanjan 100 + 330 km

49. nap Zanjan – Tabriz 300 km

50. nap Tabriz – Jolfa 138 km

Tegnap este vacsora meghíváson vettem részt Mustafa családja körében, napközben Tabriz nevezetességeit néztem meg Azirral, ma este pedig Ilgar és Pesman vendéglátását élvezem Jolfa városában. Egy dekát sem sikerült fogynom az út alatt, azt hiszem látszik…

51. nap Jolfa – Igdir 250 km

52. nap Igdir – Childir 224 km

A Tahir hegységen keresztül ismét Grúzia felé vettem az irányt beiktatva néhány török látnivalót is. Sajnos a török határátkelések egyikéről sincs jó élményem, akár ki-, akár befelé jöttem, akár a mostani, akár a múltkori iraki utamról legyen szó.

53. nap Childir – Tbiliszi 223 km

54. nap Tbiliszi – Gori 90 km

Ez alkalommal is volt hasznos célja az utamnak. Az Örményországban hagyott segélycsomag mellett egy utazó társam 2 db drónját is hazahoztam neki Tbilisiből. Irán felé utazva egy barátjánál hagyta attól tartva, hogy nem vihetnek be ketten 4 db drónt az országba.

55. nap Gori – Batumi 325 km

 

56. nap Batumi – Terme 472 km

57. nap Terme – Mudurnu 589 km

58. nap Mudurnu – Plovdiv 680 km

Mudurnu mellett felvettem a stoppoló Sadec-et, az Isztambulban tanuló egyetemistát. Majd a gyorsabb haladás miatt egy 35 km erejéig Törökországból előbb Görögországba, majd Bulgáriába léptem 2 db kishatáron keresztül.

59. nap Plovdiv – Tiszavasvári 1050 km

Az út teljes története az alábbi cikkekben követhető végig:

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.