Főoldal » elektromos autó » Nem tilthatják ki a mélygarázsokból az elektromos autókat

Nem tilthatják ki a mélygarázsokból az elektromos autókat

Németországban meg akarta tiltani az elektromos autók parkolását a közös mélygarázsban egy lakásszövetkezet, a villanyautó tulajdonosa azonban bíróság elé vitte az ügyet. A bíróság az autós javára döntött.

A lakásszövetkezet az elektromos járművek fokozott tűzveszélye miatt szerette volna megtiltani a villanyautók parkolását a mélygarázsban, azonban a Wiesbaden-i Kerületi Bíróság döntése szerint a társasház nem tilthatja meg a mélygarázsában az elektromos járművek parkolását.

A bíróság arra hivatkozott, hogy a lakástulajdonról szóló törvény szerint minden lakástulajdonosnak joga van az elektromos meghajtású járművek töltésére szolgáló berendezések engedélyeztetésére, a parkolás megtiltása azonban ellentmond ennek a jognak.

A bíróság szerint az elektromos járművek kapcsán feltételezett fokozott tűzveszély irreleváns, de még ha helytálló is lenne a feltételezés, az sem indokolná a mélygarázsban történő parkolás tiltását.

A német tűzoltó szövetség az esettel kapcsolatban elmondta, hogy bár az elektromos járművek tűz esetén különös kihívást jelenthetnek, a tűzoltóság minden helyzetre felkészült, és nem látja okát az elektromos autók mélygarázsokból való kitiltásának.

A jogalkotó szerint a garázsokra vonatkozó építési előírásoknak kellő biztonságot kell nyújtani az esetlegesen kigyulladó elektromos járművek oltásához, valamint a korábbi tűzesetek nem tártak fel jelentős kockázatnövekedést az elektromos járművek térhódítását megelőzően fennálló veszélyekhez képest.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.