Főoldal » üzlet » Nagy változások jöhetnek az Aston Martinnál

Nagy változások jöhetnek az Aston Martinnál

7,6%-ról körülbelül 17%-ra növeli részesedését az Aston Martinban a Geely, s ezzel a kínai autógyártó vállalat a harmadik legnagyobb részvényessé lépett elő az ikonikus brit sportautó-márkában a Lawrence Stroll ügyvezető elnök által vezetett Yew Tree Consortium, valamint a Saudi Arabia Public Investment Fund után.

A szorosabb együttműködés két kiemelkedően fontos aduásszal gazdagítja az Aston Martint: segítséggel a világ legnagyobb autópiacán, és elektromos technológiával.

„A Geely a kínai autópiac kulcsfontosságú stratégiai növekedésének mély megértését, valamint egy sor technológiához való hozzáférést kínál számunkra” – mondta el Lawrence Stroll, aki szerint a Geely 234 millió font értékű részvényvásárlása egy rendkívül gyümölcsöző hosszútávú együttműködést indít el.

Az Aston Martin korábban meglehetősen ambiciózus tervekkel állt elő a termékkínálat elektromosítására, bemutatták a Rapide E modellt és tisztán elektromos márkaként akarták visszahozni a Lagondát, ám 2020-ban a cég pénzügyi problémáinak enyhítésére minden villanyautós programot befagyasztott az új vezérkar.

A legelső tisztán elektromos Aston piaci megjelenésének dátuma 2022-ről 2025-re tolódott, és még az azt követő években is elsősorban a lágy hibridekre építik majd elektromosítási stratégiájukat. A Geely-nek azonban, melynek tulajdonában olyan márkákat találunk, mint a Volvo Cars, Polestar, Lotus, és Zeekr, komoly szerepe lehet abban, hogy kijelölje az elektrifikáció irányát és biztosítsa a márka versenyképességét a jövőben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.