Főoldal » elektromos autó » Megugrott a németországi új autók károsanyag-kibocsátása

Megugrott a németországi új autók károsanyag-kibocsátása

Mivel a tavalyi év azonos időszakához képest csökkent az új autók között az elektromos és plugin hibrid járművek aránya Németországban, nőtt a frissen forgalomba helyezett flotta szén-dioxid-kibocsátása is. Ezt az összefüggést közölte a szövetségi állam közlekedési hatósága.

A Zeit.de cikke szerint az autóvásárlók az e-autók és a plug-in hibridek állami támogatásának csökkentése óta visszafordultak a belső égésű motorok felé. És ez végeredményben a károsanyag kibocsátásokon is meglátszik: míg egy éve a januártól áprilisig a nyilvántartásban szereplő autók átlagos károsanyag kibocsátása kilométerenként 109,6 gramm volt, ez idén már 123,2 grammot mutatott. A fő ok, hogy míg 2022-ben az új regisztrációk 30 százalékát tették ki a villanymotoros autók, addig az idén ez az arány már csak 20 százalékot ért el.

Bosszút áll a finanszírozás csökkentése” – mondja Ferdinand Dudenhöffer iparági szakértő, arra is felhívva a figyelmet, hogy mindez különösen igaz a konnektorról tölthető hibridekre, mivel az a szegmens gyakorlatilag összeomlott.

0-168
A tisztán elektromos hajtású autóknak a működésük során nincs szén-dioxid-kibocsátásuk. Hivatalosan a plug-in is sokkal kevésbé szennyez, mint a tisztán belsőégésű motor; a benzinesek 2022-ben kilométereként 150,5 grammos károsanyag kibocsátással kerültek a statisztikákba, a dízelek 168 grammossal.

A Németországban 2023-ban, áprilisig legalább tízezer újonnan regisztrált autót produkáló márkák közül a Porsche a leginkább szennyező autó (208,2 gramm/km), a Mercedes (136,4 gramm/km), az Audi (135,5 gramm/km) és a BMW (133,7 gramm/km) között nincs lényegi különbség, az őket követő Volkswagen már valamivel kisebb károsanyag-kibocsátónak nevezhető (129,8 gramm/km), az Opel pedig a VW-nél is „tisztábban üzemel” – már ha a 114,5 gramm/km-es átlagos szén-diodid-kibocsátás esetén erről, így lehet szót ejteni.

Csúnyán köhögő dízel (forrás: Deutschelandfunk)

A Statista közlése szerint gyakorlatilag „minden idők” legöregebb átlagéletkorú gépjárműállománya közlekedik a német utakon, mivel az elmúlt bő egy évtizedben szinte folyamatosan öregedő gépjárműpark kora 2023-ra elérte a 10 éves áltagot.

Nem az autók kora a meglepő igazán; ahogyan az sem túl meglepő, hogy a Németországban regisztrált összes személygépkocsinak több mint negyede öt és kilenc év közötti, hanem az, hogy a 2010 óta biztosan folyamatosan korosodó állomány egyetlen évben tudott e folyamaton korrigálni tavaly, amikor egy egész évnyi öregedést sikerült visszafordítania – jórészt a villanyautós támogatásoknak köszönhetően.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »