Főoldal » egyéb » Lezárult a hatósági vizsgálat a Tesla videójátékai kapcsán

Lezárult a hatósági vizsgálat a Tesla videójátékai kapcsán

2021 decemberének végén indított vizsgálatot az amerikai közúti közlekedés biztonságáért felelős NHTSA a Tesla ellen, mert az autógyártó „Passenger Play” szolgáltatása véleményük szerint a jogszabályokba ütközhetett.

A vizsgálódásnak most vége – derül ki a Reuters írásából.

Nem csak az utas játszott

2020 elején érkezett az a frissítés a Teslákra, ami engedélyezte, hogy a jobb első ülésen tartózkodó utas menet közben is játsszon a központi kijelzőn. Ehhez persze meg kellett erősíteni, hogy ő nem a sofőr, de ez nagyjából annyiból állt, hogy (valaki) rábökött a kérdésnél az igen válaszra a kijelzőn.

Az NHTSA azonban attól tartott, hogy még, ha valóban az utas játszik is a kocsiban, az elvonhatja a sofőr figyelmét. A vállalat ugyan próbált elébe menni a hivatalos lépéseknek, így a 2021-es nagy karácsonyi frissítés alkalmával letiltotta ezt a lehetőséget az autókban, de a vizsgálat ettől még folytatódott. Érdekes részlet, hogy a hatóság arra jutott, hogy amíg a szolgáltatás működött, az adatok alapján valószínűsíthetően az esetek harmadában a sofőr játszott a képernyőn, miközben az autó haladt. A vizsgálat során azonban nem találtak erre közvetlenül visszavezethető balesetet.

Az NHTSA most lezárta a vizsgálatot, és nem rendelt el visszahívást, vagy további lépéseket, azt azonban megjegyezték, hogy a fenti adatok is jól mutatják, mennyire fontos, hogy az autógyártók ne csak egy figyelmeztető üzeneteket rakjanak ki a képernyőkre, hanem fizikailag is blokkolják azokat a szolgáltatásokat, amelyek elvonhatják a figyelmet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.