Főoldal » elektromos autó » Musk Kínába utazott, de nem csak kezet rázni ment

Musk Kínába utazott, de nem csak kezet rázni ment

Elon Musk az elmúlt két-három napot Kínában töltötte, a látogatás pedig több szempontból is jelentősnek ígérkezik.

A kötelező körökön kívül ugyanis állítólag a Project Highland, azaz az új Model 3 első példányait is megnézi/megnézte.

Időzítés

A Giga Shanghai az autógyártó legfontosabb export központja. Bár a Model Y már helyben készül Európának, a sanghaji gyár látja el a világ legkelendőbb autójával Ázsiát, sőt, újabban már Kanadát is ezzel a típussal. A Model 3 pedig Fremonton kívül csak itt készül az egész világ számára.

Forrás: Tesla, @TroyTeslike

Bár Austin és Berlin felpörgetésével Sanghaj szerepe némileg csökken, a kínai gyár még mindig nagyjából a Tesla globális gyártásának feléért felel, így meglepő, hogy Musk három éve nem járt személyesen az országban. A mostani út alkalmával miniszterekkel, sőt, egyes hírek szerint az ország vezetőjével is találkozott, és a feszült amerikai-kínai kapcsolatok közepette arról beszélt, hogy mennyire fontos a két ország együttműködése, mivel Kína nem leválasztható a világgazdaságról. (Értsd: nem lehet úgy elszigetelni, mint Oroszországot, hiszen a világ ipari termelésnek majd’ harmada, elektronikai gyártásának több, mint fele az országban van, arról nem is beszélve, hogy számos nyugati cég nagy piaca is az ország.)

Miközben a kínai vezetők a Teslát és Muskot, Musk pedig a sanghaji gyár teljesítményét és munkásait méltatta, a kötelező körökön túl történt valami számunkra érdekesebb is.

A Bloomberg úgy tudja, hogy a korábbi pletykáknak megfelelően az elmúlt héten már alacsonyabb volt Sanghaj termelése, elkezdődött ugyanis az átállás az új Model 3 gyártására. A hírportál értesülései szerint a gyártósorokon most elsejétől folyik a tesztgyártás, és Musk személyesen is megtekinti az első autókat.

A források szerint az új változat valamivel hosszabb, és sportosabb, mint elődje, és a belső dizájn is frissebbnek hat.

Címlapkép: The Kilowatts, Twitter

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.