Főoldal » elektromos autó » Különleges terepjáróba szerelték be a Vitesco hajtásrendszerét

Különleges terepjáróba szerelték be a Vitesco hajtásrendszerét

A november 9-12. között megrendezett EICMA szakmai kiállításon mutatkozott be az off-road járművek fejlesztésére specializálódott Mandrill legújabb terepjárója, az M-Two, amelynek meghajtásához a Vitesco Technologies rendszerét választották.

Az elektromos SSV (side-by-side jármű) egy igazi fenevad, csúcsteljesítménye 150 kW, amelyet összkerékhajtású, és pusztán hátsókerék-hajtású üzemmódban is képes elérni. Ez annak köszönhető, hogy az autó mindkét tengelyére felszerelték a Vitesco EMR3-as meghajtóegységét, így az M-Two-nak nincs szüksége hajtásszíjra sem a hozzá hasonló terepjárókkal ellentétben.

Az 5800 Nm össznyomatékkal mindössze 2,3 másodperc alatt gyorsul fel 100 km/h-ra, végsebessége pedig 135 km/h. A 43 kWh kapacitású akkumulátor (440 V) akár 300 kilométeres hatótávolságra is képes, és 30 perc alatt 80 százalékra tölthető.

A vízállónak tervezett járművet először Németországban, Ausztriában és Svájcban fogják forgalomba helyezni. A Mandrill 2025-től viszont már világszerte szeretné forgalmazni, beleértve Észak-Amerikát, az SSV-k fő piacát. A vállalat emellett már olyan csapatoktól is kapott megkereséseket, melyek a Dakar Rally-n szeretnék bevetni az M-Two-t.

Buggy, Car, Chair, Grass, Machine, Vehicle, Wheel

A különleges terepjáró meghajtásáért felelős EMR3 rendszert már világszerte használják a gépjárművekben. Az elektromos tengelyhajtást a Vitesco Technologies 2019 óta sorozatgyártásban állítja elő, és több mint 20 európai és ázsiai gyártó személygépkocsijához szállítja – ez dolgozik például a Stellantis kisautóiban, valamint a Honda e:Ny1-ben is.

Az EMR3 egység egy állandó mágneses szinkronmotorból, valamint egy inverterből és egy reduktorból áll, méretezhető, és akár 150 kW-os csúcsteljesítményre és 2900 Nm nyomatékra is képes. Súlya mindössze 76 kilogramm, méretre (40 x 35 x 55 cm) pedig alig nagyobb, mint egy kézipoggyász. A teljes mértékben integrált rendszernek nincs szüksége belső csatlakozókra vagy kábelekre a motor és az inverter csatlakoztatásakor, ami szintén hozzájárul magas fokú teljesítményéhez – írja közleményében a Vitesco Technologies.

Vitesco EMR3 hajtóegység

A tengelyhajtás M-Two-ba történő beépítéséhez nem volt szükség semmilyen módosításra, ám az úgynevezett PDCU-t (Powertrain Domain Control Unit) – egy magasan funkcionáló interfészdobozként szolgál – a Vitesco Technologies off-road specialistái továbbfejlesztették és kifejezetten az SSV-re szabták az EMR3 szoftverek sikeres integrációjának érdekében.

A német terepjárógyártóval való együttműködés egyébként értékes tapasztalattal szolgálhat a Vitesco számára, a cég ugyanis jelentős növekedésre számít az elektromos off-road járművek piacán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.