Főoldal » elektromos autó » elektromos autó piac » 10% felett a tisztán elektromos autók aránya Romániában a roncsprémium programban

10% felett a tisztán elektromos autók aránya Romániában a roncsprémium programban

Háromszázezernél több roncsautó tűnt el Románia útjairól a roncsprémium programnak köszönhetően, melyek helyett 32.500 környezetbarát gépkocsit vásároltak, írja a Maszol.ro.

A 2018 és 2022 közötti időszakban 327.556 régi személygépkocsit vontak ki forgalomból a Környezetvédelmi Alap (AFM) adatközlése szerint, és a kormány által finanszírozott program keretében 266.076 új személygépkocsit vásároltak a kedvezményezettek, amihez az idei év első hónapjában további 30.540 új autót értékesítettek.

A környezetkímélő járművek száma az előző öt évben 32.500 darab volt a programban, melyek közül 26.480 példány volt tisztán elektromos, azaz a roncsautó programban vásárolt járművek több mint tíz százaléka villanyautó volt.

A program legnagyobb nyertese a Dacia, az idén állami támogatással vásárolt járművek 35%-át a hazai gyártó autói tették ki. Egészen sokkoló az elektromos Daciák aránya, az idén eladott 10.239 autóból 4354 példány elektromos volt, ami 42%-os részesedést jelent.

A Toyota és a Renault több mint háromezer autót adott el a programban, de a Tesla is nagy haszonélvezője lett a programnak, 2023-ban már 1549 autót értékesítettek Romániában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.