Főoldal » elektromosautó-töltés » Kínában is elkezdték a Tesla töltőit használni a többiek

Kínában is elkezdték a Tesla töltőit használni a többiek

A félreértések elkerülése végett, itt most nem töltőszabvány, avagy csatlakozó váltásról beszélünk, Kínában ugyanis mindenki a GB/T jelű helyi szabványt használja.

A megállapodások ugyanakkor így is jelentős változást jeleznek.

Csatlakoznak

A Tesla Supercharger hálózata eredetileg a márka saját autóinak készült, de a vállalat elméletben mindig nyitott volt rá, hogy mások előtt is megnyissa a töltőket.

Európa számos országában – és legújabban Ausztráliában is – az autógyártó már elkezdte megnyitni töltőhálózatának egy részét más márkák tulajdonosai előtt, ám ennek a folyamatnak nem részesei a versenytársak, a többi autógyártó, az amerikai vállalat közvetlenül a fogyasztóknak tette elérhetővé oszlopait. Ezzel szemben Észak-Amerikában az elmúlt hónapokban szinte az összes konkurens bejelentette, hogy nemcsak, hogy szerződést kötött a Teslával a töltőhálózat használatáról, de 2025-től autóikat is Musk cégének csatlakozóival szerelik majd, és elhagyják a CCS1-et.

Most Kínából érkezett rövid időn belül két hír arról, hogy egyes autógyártók megállapodtak a Teslával, hogy vásárlóik használhassák a konkurens töltőit is.

A Tesla egyik pekingi töltőállomása. (forrás: Electrek)

November 10-én a SAIC és a GM közös, a helyi piacra termelő vegyesvállalata jelentette be a megállapodást, amely akkor egy érdekes, ám egyedi akciónak tűnt. Ennek értelmében már idén év végétől hozzáférhetnek a kínai Cadillac és Buick tulajdonosok a töltőhálózatához – mind a Superchargerekhez, mind pedig a célállomástöltőkhöz.

Most a Geely-hez tartozó Polestar adott ki hasonló sajtóközleményt.

A két autógyártó akciója nem Tesla-specifikus, hiszen sok százezer harmadik fél által üzemeltetett töltőhöz biztosítanak hozzáférést ügyfeleiknek. A Tesla azonban eddig nem volt részese ilyen megállapodásoknak, most viszont úgy néz ki, hogy Kínában is több hasonló lehet előkészületben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.