Működésbe lépett a világ első úszó szélfarmja

Amióta tudjuk, hogy a tengerek feletti légmozgásból lényegesen több energiát tudunk hasznosítani, mint a szárazföldön, azóta a műszaki fejlesztések egy olyan irányt vettek, ami lehetővé teszi az egyre mélyebb vizek szélturbinák általi meghódítását. Az offshore szélfarmok szerepe az utóbbi időben folyamatosan nő, hiszen nem csak jobban és kiszámíthatóbban fúj a szél a partok közelében, de a turbinák nem vesznek el értékes helyeket a szárazföldön, ami ugyancsak egy lényeges szempont az olyan kis területű országoknál, mint például Dánia. De mára már azt is tudjuk, hogy elvileg az Atlanti-óceán egy kicsi részén is megtermelhető lenne az egész emberiség teljes energiaigénye, a gyakorlati megvalósításhoz azonban még nincs meg a szükséges műszaki tudás. Azonban ismereteink bővülésével egyre távolabb merészkedünk a partoktól a szél energiájáért, s most egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk el: elkészült a világ első úszó szélfarmja.

Kettő turbina az öt közül, Forrás: The Guardian

A Skócia keleti partjainál, Peterhead-től 25 kilométerre bekapcsolt kísérleti szélpark a legelső kereskedelmi céllal megépített ilyen létesítmény a világon. A Hywind Scotland nevet viselő projekt két szempontból is érdekes: egyrészt a felhasznált technológia alkalmazására – miszerint az úszó turbinákat három biztosítókötéllel rögzítik a talapzathoz – korábban még nem volt példa, másrészt pedig a projekt vezető cége egy norvég olajvállalat, a Statoil, ami újabban megújuló energiaforrásokkal bővíti érdekeltségét. A farm öt turbinából áll, valamennyi 6 MW kapacitású, így a szélfarm összteljesítménye 30 MW, mely közel 20 000 háztartást lát el energiával. A szélpark egy nagyjából 4 km2-es területen helyezkedik el, ahol a vízmélység 95 és 120 méter között változik, bár a technológia ennél sokkal mélyebb, akár 800 méteres vízben is használható lenne. Az átlagos szélsebesség az Északi-tenger ezen részén 10 méter/másodperc körüli. A turbinák mindegyike 175 méterre emelkedik ki a vízből, 78 méterrel nyúlik a vízfelszín alá, és 12 000 tonnát nyom. A projekt összköltsége 260 millió dollár, azaz körülbelül 68,1 milliárd forint volt, ám ezzel párhuzamosan a Statoil és a Masdar nevű partnervállalat a Batwind projekt keretében egy 1 megawattórás lítium tárolóegységet is telepít a közeli partokra, az offshore szélerőművek energiájának tárolására.

A szélturbinák adatai, Forrás: Electrek

A megtermelt elektromos áram kezdetben kimondottan drága, 25 cent (65,5 forint) /kWh lesz, de a Statoil reményei szerint ez 10 éven belül 4,7 centre (12,2 forintra) csökken kilowattóránként. A Hywind szélpark technológiájával viszont olyan területeken is hasznosíthatóvá válik a szélenergia, ahol a hagyományos rögzített talpú megoldás nem megfelelő.

Egy úszó szélturbina mérete egy hagyományos offshore turbinához, és a London Eye-hoz képest, Forrás: The Guardian
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.