28%-kal többet termelhet egy felújított szélturbina

Kína után az Amerikai Egyesült Államokban valósul meg a legtöbb, megújuló energiaforrásra épülő beruházás, ahogyan már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla. Ezúttal a szélenergia került a figyelem középpontjába: Iowa állam 4000 MW-nyi szélturbina kapacitásának durván egynegyede, azaz 1000 MW kerül felújításra 2020-ig, ezzel belekezdve az ország egyik legnagyobb volumenű fejlesztési projektjébe. Korábban már országszerte 700 MW-nyi turbina átesett ilyen rehabilitáción, ám a legtöbb esetben az egész rendszert szét kellett szedni, majd kicserélni, mert azok a szélturbinák sokkal kisebbek és gyengébbek voltak, mint amiket manapság építenek. Az iowai kapacitások felújítása azonban csak egyes alkatrészekre, mint például a fogaskerekekre és a lapátokra terjed majd ki.

Szélfarm Iowában, Forrás: Vox

De miért is van szükség az egyébként 2004 és 2008 között felhúzott szélturbinák felújítására már most, évekkel a gépek átlagos élettartamának vége előtt? A beruházás kivitelezője, a MidAmerican nevű vállalat becslései alapján a javítások után a turbina 19-28%-kal több elektromos áramot lesz képes termelni, ami olyan mértékű hatékonyság-javulást jelent, hogy a projekt nem csupán megtérül, hanem az Electrek számításai szerint évente 5 %-ot profitál is. A rehabilitációs munkák mellett a MidAmerican egy másik terven is dolgozik: a Wind XI nevet viselő projekt alatt újabb 2000 MW-nyi szélturbinát telepítenek az államba, s a maga 3,6 milliárd dolláros költségével, a Wind XI vált Iowa történetének legnagyobb beruházásává. Cserébe 2021-ben, mikor mindkét projekt elkészül, a szélerőművek által termelt energia az iowai lakosság éves felhasználásának 95%-át biztosítani fogja.

EZT OLVASTAD MÁR?  Új Zélandon adott át akkumulátor állomást a Tesla
Szélerősség Iowában, Forrás: WINDExchange

A jelenlegi technológiával a turbinák nagyjából 20 évig üzemelnek, de évről évre vesztenek hatásfokukból. A veszteség évente 1,6% is lehet. Az iowai turbinák az elmúlt 10 év alatt ezt már tízszer elszenvedték, ám a felújításnak köszönhetően az élettartamuk kibővül, a hatásfokuk pedig javul. Emiatt, továbbá a technológiai fejlődésnek köszönhetően (hosszabb, erősebb lapátok) lehetséges, hogy a megtermelt áram mennyisége közel negyedével megnő. De ha nem lenne elég ennyi pozitív hatás, akkor nézzük meg a kaliforniai Diablo Winds projekt eredményét, ahol az ottani turbinák renoválása után a madárhalálozás 54 %-kal zuhant a ragadozó madarak, 66%-kal pedig az összes madár esetén. Ezt azért is fontos kiemelni, mert a szélenergia hasznosításának egyik leggyakoribb kritikája a madárvilág veszélyeztetése, pedig látható, hogy a turbina karbantartásával (és a helyének megfelelő megválasztásával) ez a probléma mérsékelhető.

De persze a turbinák idő előtti felújításnak hátterében is a pénz keresendő. A termelésre és beruházásokra vonatkozó adókedvezmény ugyanis 2019-ig lépésekben megszűnik. Ez annyit tesz, hogy a 2017 előtt megvalósított szélenergia projektek megtermelt kilowattóránként 2,4 centes kedvezményt kaptak, a 2017-ben épültek ennek már csak 80%-át, 2018-ban 60 %-át, 2019-ben pedig csupán a 40 %-át. A magasabb kedvezmény érdekében tehát szükséges volt időben lépni.

EZT OLVASTAD MÁR?  Használt elektromos autó akkumulátorokkal látja el gyorstöltőit az EVgo

Az iowai szélturbinák felújításának esetéből két nagyon fontos tanulságot mindenképpen érdemes levonni. Egyrészt, hogy a szélerőművek technológiája olyan gyorsan fejlődik, hogy a már 10 éves turbinák felújításával is 28%-kal nő a megtermelhető áram mennyisége. Másrészt pedig, hogy a megújuló energia remek üzlet, mely temérdek pénzt rejt magában, s ezt sokkal több országnak kellene felismernie.

Elektromos autót használsz?