28%-kal többet termelhet egy felújított szélturbina

Kína után az Amerikai Egyesült Államokban valósul meg a legtöbb, megújuló energiaforrásra épülő beruházás, ahogyan már egy korábbi cikkünkben is beszámoltunk róla. Ezúttal a szélenergia került a figyelem középpontjába: Iowa állam 4000 MW-nyi szélturbina kapacitásának durván egynegyede, azaz 1000 MW kerül felújításra 2020-ig, ezzel belekezdve az ország egyik legnagyobb volumenű fejlesztési projektjébe. Korábban már országszerte 700 MW-nyi turbina átesett ilyen rehabilitáción, ám a legtöbb esetben az egész rendszert szét kellett szedni, majd kicserélni, mert azok a szélturbinák sokkal kisebbek és gyengébbek voltak, mint amiket manapság építenek. Az iowai kapacitások felújítása azonban csak egyes alkatrészekre, mint például a fogaskerekekre és a lapátokra terjed majd ki.

Szélfarm Iowában, Forrás: Vox

De miért is van szükség az egyébként 2004 és 2008 között felhúzott szélturbinák felújítására már most, évekkel a gépek átlagos élettartamának vége előtt? A beruházás kivitelezője, a MidAmerican nevű vállalat becslései alapján a javítások után a turbina 19-28%-kal több elektromos áramot lesz képes termelni, ami olyan mértékű hatékonyság-javulást jelent, hogy a projekt nem csupán megtérül, hanem az Electrek számításai szerint évente 5 %-ot profitál is. A rehabilitációs munkák mellett a MidAmerican egy másik terven is dolgozik: a Wind XI nevet viselő projekt alatt újabb 2000 MW-nyi szélturbinát telepítenek az államba, s a maga 3,6 milliárd dolláros költségével, a Wind XI vált Iowa történetének legnagyobb beruházásává. Cserébe 2021-ben, mikor mindkét projekt elkészül, a szélerőművek által termelt energia az iowai lakosság éves felhasználásának 95%-át biztosítani fogja.

Szélerősség Iowában, Forrás: WINDExchange

A jelenlegi technológiával a turbinák nagyjából 20 évig üzemelnek, de évről évre vesztenek hatásfokukból. A veszteség évente 1,6% is lehet. Az iowai turbinák az elmúlt 10 év alatt ezt már tízszer elszenvedték, ám a felújításnak köszönhetően az élettartamuk kibővül, a hatásfokuk pedig javul. Emiatt, továbbá a technológiai fejlődésnek köszönhetően (hosszabb, erősebb lapátok) lehetséges, hogy a megtermelt áram mennyisége közel negyedével megnő. De ha nem lenne elég ennyi pozitív hatás, akkor nézzük meg a kaliforniai Diablo Winds projekt eredményét, ahol az ottani turbinák renoválása után a madárhalálozás 54 %-kal zuhant a ragadozó madarak, 66%-kal pedig az összes madár esetén. Ezt azért is fontos kiemelni, mert a szélenergia hasznosításának egyik leggyakoribb kritikája a madárvilág veszélyeztetése, pedig látható, hogy a turbina karbantartásával (és a helyének megfelelő megválasztásával) ez a probléma mérsékelhető.

De persze a turbinák idő előtti felújításnak hátterében is a pénz keresendő. A termelésre és beruházásokra vonatkozó adókedvezmény ugyanis 2019-ig lépésekben megszűnik. Ez annyit tesz, hogy a 2017 előtt megvalósított szélenergia projektek megtermelt kilowattóránként 2,4 centes kedvezményt kaptak, a 2017-ben épültek ennek már csak 80%-át, 2018-ban 60 %-át, 2019-ben pedig csupán a 40 %-át. A magasabb kedvezmény érdekében tehát szükséges volt időben lépni.

Az iowai szélturbinák felújításának esetéből két nagyon fontos tanulságot mindenképpen érdemes levonni. Egyrészt, hogy a szélerőművek technológiája olyan gyorsan fejlődik, hogy a már 10 éves turbinák felújításával is 28%-kal nő a megtermelhető áram mennyisége. Másrészt pedig, hogy a megújuló energia remek üzlet, mely temérdek pénzt rejt magában, s ezt sokkal több országnak kellene felismernie.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.