Jön az elektromos Bogár, és más Volkswagen klasszikusok

Egy olyan koncepciót fejlesztett ki a Volkswagen Group és renningeni partnere, az eClassics, mellyel a konszern történelmi járműveibe gyorsan és sorozatosan lehet beszerelni a nulla kibocsátású hajtásláncot. Az együttműködés legelső terméke egy villanyos Bogár, melynek átalakítását az eClassics csapata végzi a Volkswagen Group Components által sorozatgyártott alkatrészek felhasználásával. Az elektromos Bogárba szerelt technológia az e-Up!-tól származik, azaz egy 60 kW teljesítményű villanymotor, és egy 36,8 kWh kapacitású akkupakk fogja hajtani minden idők egyik legnagyobb darabszámban értékesített autómodelljének elektromosított változatát. A motort a kasseli üzemből kapja a partnercég, míg az akku darabjai a braunschweigi létesítményben készülnek. A 14 darab egyenként 2,6 kilowattórás modulból felépülő akkumulátor beszerelése 1280 kilogrammra növeli a jármű tömegét – ahhoz, hogy ezt el tudja cipelni magával a kisautó, szükség van a belsőégésű hajtáslánchoz tervezett karosszéria és fékek megerősítésére. Amint ez megtörténik, az e-Beetle nem csupán egy muzeális gépjármű lesz: 200 kilométeres hatótávjával és 150 km/h-s végsebességével egy nagyon is jól használható villanyautóvá növi ki magát. Mivel a villanymotort sikerült a hátsó tengelyre helyezni, szabaddá vált egy hasznos kis csomagtér az autó hátuljában. A töltési teljesítmény nem ismert, ám a CCS csatlakozón keresztül, ami egyébként gondosan el lett dugva a jobb hátsó lámpa alá, egy óra alatt 150 kilométernyi energiát engedhetünk a járműbe.

Az átalakítási folyamat más modellek elektromosítását is lehetővé teszi. Ha minden jól megy, az eClassics következő páciense a VW Bulli lesz, de nagy eséllyel egy e-Porsche 356 is érkezik a jövőben. Ahogy bővül a paletta, úgy egyre több autótulajdonos számára nyílik majd meg a lehetőség, hogy öreg klasszikusát gyárilag villamosítsa és a szmogtól fuldokló városokban is vezethesse. Azon autók számára, melyeknek kevés lenne az e-Up! technológiája, a VW a MEB padlólemezét is segítségül hívhatja, a kihívás csupán annyi, hogy ezzel ne változzon jelentősen a jármű formaterve. Az első villany-Bogár a Frankfurti Autószalonon lesz kiállítva, „majdnem gyártási formában”, de az átalakítás áráról és elérhetőségéről egyelőre nincsenek információk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.