Ez már a végleges Honda e

A Honda e megjelenése rengeteget változott a két évvel ezelőtt bemutatott Urban EV koncepcióhoz képest, ám egészen mostanáig kellett arra várnunk, hogy megbizonyosodhassunk, mi is lesz a végeredménye a hosszas fejlesztésnek. Aki arra számít, hogy a tervezők ismét csavartak egyet, és új formát rajzoltak a városi kisautónak, azok csalódni fognak: a Honda e majdnem pontosan ugyanúgy kerül tömeggyártásba, mint ahogyan Genfben is láthattuk márciusban, mindössze néhány apró részlet módosult. Az egyik ilyen az elülső hűtőrácson elhelyezett embléma, mely az európai szabályozás miatt elveszítette a megvilágítottságát, a másik pedig a Honda Design felirat, mely immáron nem tündököl az autó oldalán. A hagyományos visszapillantó-tükrök hiánya nem újdonság, ezt a Honda már májusban bejelentette, így csökkentve a légellenállást és a szélzajt. A kamerás megoldás már az Audi e-tronnál is választható, de a kisautók szegmensében elsőként alkalmazzák a japánok.

Az utastér látszólag maradt a régi, ami egyáltalán nem baj, hiszen a dupla 12,3 colos LCD kijelzővel és a fa berakással egy meglehetősen látványos és egyedi műszerfalat alkotott a gyártó, ami sokkal szórakoztatóbbá teszi a városi dugókban töltött perceket. Nem maradtak ki az intelligens funkciók sem: az infotainment rendszert a hangunkkal is vezérelhetjük, mindössze annyi nyelvtudásra van szükségünk, hogy a Honda Personal Assistant megértsen minket. Természetesen okostelefonnal is összekapcsolható a kocsi, ebben a My Honda+ applikáció segíti majd a vásárlókat.

A Honda végre bővebb információt is adott a hajtásláncról. A 35,5 kilowattórás akkupakk már ismert volt, most viszont kiderült, hogy ez a vállalat belső mérései szerint 220 kilométernyi hatótávot jelent. Ez nem sok egy 2019-es villanyautónak, ám aki kimondottan városi használatra keres elektromos járművet, annak nincs is szüksége többre. A Honda e kétféle, 100 illetve 113 kW motorteljesítménnyel lesz választható a 315 Nm mellett. A 0-100-as sprintnél nagyjából 8 másodperc körüli értékre számíthatunk. A töltési teljesítményt illetően nem adott konkrét számot a gyártó, de állítólag fél óra alatt 80%-ra telítődhet az akku. Az igazi kérdés már csak az, mennyire olcsón tudja kínálni a Honda ezt a retro kisautót.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.