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
auto
2024. 04. 19. péntek

Carlos Ghosn sajtótájékoztatót tartott

egyéb

A múlt héten beszámoltunk arról, hogy 2018 novemberében letartóztatott korábbi Renault – Nissan – Mitsubishi vezérigazgató, Carlos Ghosn – valószínűleg egy hangszertokban elrejtőzve – megszökött a házi őrizetből és Japánt elhagyva Libanonba menekült. Az előző cikkünkben Ghosn karrierjét is összefoglaltuk röviden. A cikk végén idéztük Ghosn szavait, amiben azt ígérte szeretné a sajtót tájékoztatni az ügyről az ő szempontjából is. Az első sajtótájékoztatóra a mai napon került sor, amelyről a CNN is beszámolt.

Ghosn beszédét azzal kezdte, hogy néhány mondatban elmondta milyen körülmények között tartották fogva, elszigetelve tartották a családjától és a barátaitól. Nem beszélt arról, hogyan sikerült megszöknie, helyette arra tért rá, hogy miért döntött a szökés mellett. Ghosn ismét elmondta, hogy nem az igazságszolgáltatás, hanem az igazságtalanság elől menekült el. Tagadta az ellene felhozott vádakat és elmondta, hogy Japánban beismerő vallomást próbáltak belőle kicsikarni, amihez azzal fenyegették, hogy Japán törvényei szerint akár 5 évig is előzetes letartóztatásban tarthatják anélkül, hogy ügyében ítélet születne. Ezt Ghosn az emberi jogok lábbal tiprásának tartja. „Túsznak éreztem magam abban az országban, amelyet 17 évig szolgáltam” – mondta Ghosn, aki 2001-től volt a Nissan vezérigazgatója, ezért nem látott más kiutat a helyzetből, mint a szökést.

Ghosn véleménye szerint letartóztatását olyan köröknek köszönheti, akik rossz szemmel nézték, hogy a Renault egyre nagyobb befolyást gyakorol a Nissanra, így őt a Renault – Nissan – Mitsubishi gyártók integrációjára irányuló tervei és törekvései miatt szorították ki a hatalomból. „Sajnos nem volt meg a bizialom, ezért néhány japán barátunk úgy gondolta, hogy az egyetlen mód arra, hogy a Renault Nissanra gyakorolt befolyását megszüntesse az lehet, ha megszabadulnak tőlem.” – mondta Ghosn a sajtótájékoztatón, majd név szerint felsorolt néhány személyt, akik közreműködtek abban, hogy eltávolítsák a hatalomból.

A Nissan egyelőre nem kommentálta a Ghosn által elmondottakat, korábban azonban azt a nyilatkozatot adták ki, hogy a továbbiakban is megteszik a megfelelő jogi lépéseket Ghosn ellen. Masako Mori japán igazságügyi miniszter szerint Ghosn jogellenesen hagyta el az országot, ezért utasította Japán bevándorlási hivatalát, hogy szigorítsanak a vonatkozó intézkedéseken, hogy ne kerülhessen sor hasonló eseményre a jövőben.

Libanon nemzeti hírügynöksége már a múlt héten közölte, hogy Ghosn legálisan lépett be az országba. Ghosn három ország, Franciaország, Brazília és Libanon állampolgára, Japánban azonban mindhárom útlevélét elkobozták, amely ügyvédei birtokában volt, Junichiro Hironaka, japán ügyvéd azonban szombaton kiderítette, hogy Ghosn hivatalosan rendelkezett egy második francia útlevéllel is.

A japán ügyészség kedden elfogatóparancsot adott ki Carlos Ghosn felesége, Carole Ghosn ellen (aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón). Őt azzal vádolták meg, hogy tavaly áprilisban hamis tanúvallomást tett egy bírósági tárgyaláson. Carlos Ghosn a sajtótájékoztatóján ezt egy példaként említette a japán igazságszolgáltatási rendszer működésére, és érdekes véletlen egybeesésnek titulálta, hogy a hamis tanúvallomás gyanúja csak kilenc hónappal később, éppen a sajtótájékoztató előtti napon merül fel. „Pontosan így működik a japán igazságszolgáltatás.” – mondta, és tagadta, hogy családtagjai segítették volna a szökését, azonban köszönetet mondott nekik, valamint ügyvédeinek és Libanonnak, amiért hisznek ártatlanságában és támogatják.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.