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
auto
2024. 04. 20. szombat

A biciklisekre vigyázni, a tolvajokra figyelni fognak a Teslák

elektromos autó

Már nem is megy újdonság számba, hogy Elon Musktól Twitteren lehet új funkciókat kérni a Teslákba, de most két olyan kérésre mondott igent, amelyeket különösen érdekesnek találtunk.

Sentry Mode extrákkal

A Sentry Mode a Teslák őrszeme, amely az autót érő inzultusokat hivatott rögzíteni mialatt parkolunk és dolgunkat végezzük. A funkciót már eredetileg is a felhasználói visszajelzések hívták életre, mert Kaliforniában rendkívül gyakoriak lettek a Model 3-ak feltörésére szakosodott bűncselekmények, amikor is az autó hátsó kis háromszög ablakát feltörve hajtották le a hátsó üléseket, hogy megnézzék van-e valami értékes a csomagtartóban. Ha volt ilyen, akkor betörték a nagyobbik ablakot is és elvitték a zsákmányt. De hasonlóan gyakoriak voltak a szándékos rongálások, kulcsos karcolások is.

A 2019.5-ös szoftverfrissítéssel aztán kreatív megoldást alkalmaztak a cég fejlesztői, és a meglévő kamerákat és mikrofonokat használták fel egy biztonsági rendszer részeiként. A Sentry Mode aktiválása után, ha lezártuk az autót, a kamerák mozgásra bekapcsolnak, rögzítik az eseményeket és a képernyőn illetve a hangszórókon figyelmeztető jelzéseket küld az autó. Mára már tele van a Youtube ilyen videókkal, amik a tolvajokon túl az autónak nekitolt bevásárlókocsikat, vagy az azt szándékosan kulccsal végigkarcoló rosszakarókat is rögzítik. Jó pár embert el is kaptak már a felvételek segítségével.

A Tesla Owners Online heti podcast alkotói twitteres kérése ezt fejlesztené tovább. Az autók már most is érzékelik a kihangosító mikronjának segítségével, ha valaki betöri az üveget és értesítik a mobil alkalmazáson keresztül a tulajdonost. Az új szolgáltatás, aminek megvizsgálására Musk most igent mondott, ehhez annyit tenne hozzá, hogy betörés esetén a belső visszapillantóban lévő (és jelenleg nem használt) kamera, illetve a beépített mikrofon is rögzíteni kezd, ezzel is segítve a tettesek felkutatását.

A biciklisek védelmében

A másik hasznos funkció, amelynek megvalósíthatóságát most vizsgálják, a bicikliseket hivatott védeni.

Tipikus városi baleset, amikor az úttal párhuzamosan parkoló sofőr, vagy utasa úgy nyitja ki az ajtót, hogy nem győződik meg róla ez biztonságos-e. Ha egy biciklis halad el a parkoló kocsisor mellett, akkor ilyenkor könnyen nekiütközhet az ajtónak és áteshet azon, ami igen komoly sérülésekhez vezethet.

Burhan Halilovval is ez történt, biciklisként így törte össze magát, ezért erre kért megoldást Musktól Twitteren. A javaslat szerint, ha az autó megáll és a sebességváltót a parkolóállásba teszik, a hátrafelé néző oldalsó kamerák figyelik majd, hogy jön-e biciklis és ha úgy ítélik meg veszélyes lenne az ajtó nyitása, reteszelik azt és hang illetve a képernyőre írt szöveges üzenettel figyelmeztetik az autóban tartózkodókat.

Ez már-már annyira egyszerűnek és logikusnak hangzik, hogy szinte bűn nem megvalósítani.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.