A Hyundai gyárt majd elektromos repülőket az Ubernek

A jövő technológiáit és mobilitási megoldásait felvonultató rendezvények egyre gyakoribb szereplői az elektromos VTOL-ok (Vertical Take-off and Landing), melyek a vezető repülőgépgyártó, járműmegosztó szolgáltatást nyújtó, valamint újabban néhány autógyártó vállalat szerint is szerves részét képezik majd a városon belüli közlekedésnek. Alig három hónappal ezelőtt a Porsche és a Boeing jelentett be együttműködést egy prémium minőségű repülő taxi fejlesztésére, most pedig a Hyundai és az Uber állt össze, hogy a jövőben profitálni tudjanak ebben a most még nagyon távolinak tűnő üzletágban.

A dél-koreai vállalat az Uber Elevate részlegének legelső autógyártó partnere, mely létező gyártási kapacitással tudja támogatni az Uber eVTOL-flottájának felállítását és bővülését. A CES elektronikai szakkiállításon bejelentett partnerség szerint a Hyundai feladata lesz az elektromos meghajtású VTOL-ok termelése, az Uber pedig a szükséges légi támogatási szolgáltatásokért, a földi közlekedési módokkal való kapcsolódási pontokért, és a ride-sharing hálózaton belüli felhasználói interfészért lesz felelős, míg a fel- és leszállóhelyek infrastruktúráján együtt dolgozik majd a két cég.

A Las Vegas-i rendezvényen már egy kész repülő-koncepció is bemutatkozott, mely az Uber Elevate korábbi elképzeléseit ötvözve optimalizálja az eVTOL kialakítását a légi utazásmegosztó célra szabva. A fentebbi képeken látható S-A1 modell maximálisan 290 km/h-s száguldásra lett tervezve mintegy 300-600 méterrel a föld felett, és akár 100 kilométeres távolságba is elviheti majd az utasait megállás nélkül. A töltés sem fog sok időt elvenni az ügyfelek idejéből, hiszen a jármű aksijának feltöltése mindössze 5-7 percet vesz igénybe. A kabinban négyen utazhatnak egyszerre, s míg eleinte pilótával képzeli el a repülő taxizást a két vállalat, idővel teljesen önvezető eVTOL-ok állnak az Uber Elevate program szolgálatába.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.