1 millió napelem került tavaly IKEA épületek tetejére

Az IKEA számára egyre fontosabb a környezetvédelem. Az Electrek számolt be a svéd áruházlánc 2019-ben végrehajtott környezetvédelemmel kapcsolatos beruházásairól.

A cég tavaly összesen 2,8 milliárd dollárt költött környezetbarát fejlesztésekre. 1 millió napelem panelt vásároltak, melyekből 370 épület tetejére jutott. Ezen kívül 535 szélturbinát és két napelem farmot is telepítettek. Az áruházlánc célja, hogy 2030-ig kizárólag megújuló energiát és újrahasznosítható alapanyagokat használjanak. Megszüntetik az egyszer használatos műanyagok használatát is. Céljaik között szerepel, hogy a házhoz szállítást 2025-ig teljesen zéró-emissziós járművekkel oldják meg.

Elektromos autók az IKEA flottájában

A cél és az eredmények egyaránt biztatóak. Amennyiben egy ekkora cég képes az átállásra, miért ne tehetné meg mindegyik? A hatalmas épületek tetőfelületei és a parkolók egyaránt rengeteg helyet kínálnak a naperőművek számára.

Egy tucat elektromos autó tölthet egyszerre Budaörsön az IKEA parkolójában

Szerencsére Magyarországon is vannak hasonlóan gondolkodó cégek. A COOP csoport 2019-ben nyert Energiatudatos vállalat címet, melynek eredményeit magunk is tapasztalhatjuk: az utóbbi évben rengeteg COOP áruház tetején jelentek meg a napelemek.

Naperőművel felszerelt COOP üzlet Szilvásváradon
EZT OLVASTAD MÁR?  A villanyautók és a környezetvédelem

Elektromos autót használsz?