Tetszik az embereknek a földből előbújó elektromos töltőoszlop

Hatalmas sikerként könyvelte el az UEone névre keresztelt, földből előbukkanó elektromos töltőoszlopok prototípusainak tesztprogramját az Urban Electric, miután április végén lezárta a 2018-ban az oxfordi városi tanáccsal közösen indított kísérleti projektet, és kielemezte az érintett lakosság által beküldött visszajelzéseket. A brit start-up vállalat azzal a céllal vágott bele az UEone fejlesztésébe, hogy a saját garázzsal nem rendelkező, autójukat az utcán parkoló lakosok is kényelmesen meg tudják oldani az éjszakai töltést. Az Urban Electric szerint a brit háztartások 43%-a ilyen, azaz a teleszkópos szerkezetű oszlopok közel 8 millió elektromos autó számára tehetnék lehetővé az utcai töltést.

Az első hat darab, 7 kW teljesítményű töltőpont letelepítése 2019 nyarán fejeződött be. Az akkor közzétett képek és videók arról tanúskodtak, hogy a berendezések némileg nagyobb alapterületűek lettek, mint ahogyan az a cég még egy évvel korábban tervezte, de ez nem jelent különösebb problémát, hiszen használaton kívül a töltők a föld alatt pihennek. Az Urban Electric koncepciójának lényege éppen az, hogy ily módon a töltőoszlopok egyáltalán nincsenek a gyalogosok útjában, nem rontják az utca összképét, és a lakóövezetek szinte bármelyik utcájában letelepíthetők.

A városi tanács által végzett felmérés eredményei azt mutatják, hogy ez a töltési megoldás a villanyautósoknak is tetszik. A válaszadók szerint az UEone megbízható és könnyen hozzáférhető, e két tulajdonság pedig különösen fontos egy elektromos töltőhálózatnál a felhasználók számára. A projekt egyik résztvevője úgy nyilatkozott, hogy a berendezések rendkívül diszkrétek, stresszmentessé és kényelmessé teszik a töltést. Ami a fejlesztőket is meglepte, az az, hogy olyanok is küldtek be pozitív értékelést, akik nem villanyautóval közlekednek, de az utcában laknak, vélhetően ők is annak örültek, hogy nem kell kerülgetni a töltőállomásokat. Az UEone összességében 4,3 pontot kapott az 5-ből arra a kérdésre, hogy mennyire ajánlanák családjaiknak és barátaiknak a felhasználók, bár azt nem tudtuk meg, hogy ez egész pontosan hány válaszadó véleményén alapul.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.